10. Mispol, Konserwa turystyczna. Konserwa drobiowo-wieprzowa homogenizowana, sterylizowana.
Najniższe noty spośród prezentowanych produktów uzyskały: konserwa turystyczna oraz konserwa tyrolska Mispol. - Czytając etykietę tych produktów nasuwa się tylko jedno zdanie - konserwa mięsna bez mięsa, bo MOM mięsem nie jest - podkreśla Barbara Dąbrowska-Górska.
Skład: woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 23 proc., surowce wieprzowe 23 proc. (skórki wieprzowe, mięso wieprzowe oddzielone mechanicznie 4,6 proc.), skrobia modyfikowana (kukurydziana), błonnik pszenny, błonnik grochowy, sól, E407 - substancja zagęszczająca, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat, glutaminian monosodowy - wzmacniacz smaku, izoaskorbinian sodu - przeciwutleniacz, azotyn sodu - substancja konserwująca. Może zawierać śladowe ilości soi, glutenu, jaj, mleka z laktozą, selera i gorczycy.