8. Zduńskie smaki, Konserwa turystyczna. Konserwa drobiowo-wieprzowa, sterylizowana
Na kolejnych miejscach znalazły się dwa produkty: konserwa turystyczna Zduńskie Smaki oraz konserwa tyrolska Werbliński. - Obie zawierają niewiele mięsa. Konserwy te to przede wszystkim MOM, woda i masa zapychaczy - ocenia dietetyczka.
Skład: mięso oddzielone mechanicznie z indyka 44 proc., woda, mięso wieprzowe 11 proc., skórki wieprzowe, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, stabilizatory - E450, E451, substancje żelujące (karagen, guma ksantanowa), izolat białka sojowego, błonnik pszenny, przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), czosnek, substancja konserwująca (azotyn sodu). Produkt zawiera soję, może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, gorczycy, mleka (łącznie z laktozą), jaj, selera oraz ryb.