Kiełbasa, wędliny, konserwy
Produktami, które regularnie spotykamy na wszelkich stołówkach są kiełbasy i wędliny. Nie wszystkie są doskonałej jakości. O ile jednak zbyt mały procent mięsa w takim daniu czy dodanie sporej ilości wody, wpłynie jedynie na smak tych mięsnych wyrobów, o tyle ich niewłaściwe lub za długie przechowywanie może skończyć się bardzo źle. Produkty mięsne, także te przechowywane w formie konserw, to potencjalny kontakt ze śmiertelnie niebezpiecznym dla człowieka jadem kiełbasianym. Zatrucie powoduje bakteria Clostridium botulinum, która rozwija się w nieświeżym mięsie. Objawy są bardzo poważne. Oprócz dolegliwości gastrycznych jak nudności, wymioty czy bóle brzucha, chorzy skarżą się także na ból lub osłabienie mięśni, podwójne widzenie, opadanie powiek. W ciężkich przypadkach, które mogą prowadzić do śmierci, pojawia się także problemy z oddychaniem, zachłystowe zapalenie płuc, a nawet niewydolność układu krążenia, aż do zatrzymania akcji serca. Dlatego unikajmy produktów mięsnych, które nie budzą naszego zaufania
- wybrzuszonych konserw, wędlin o dziwnym smaku, zapachu lub barwie. Pamiętajmy też, by nie lekceważyć żadnych objawów - jeśli po posiłku gorzej się poczujemy, natychmiast wybierzmy się do lekarza.
AD/mp/WP Kuchnia