Ciemna czekolada
Czekolada dobra dla zdrowia? Wydaje się, że to świetna wiadomość dla łasuchów. Pamiętajmy jednak, że w grę wchodzi tylko ciemna, gorzka czekolada o odpowiedniej zawartości kakao. I spożywana w rozsądnych ilościach. Kakao jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające, obniżają ciśnienie krwi i redukują ryzyko chorób układu krążenia. Dowodem na to mogą być m.in. Indianie Kuna zamieszkujący wybrzeże Panamy. W przeciwieństwie do większości z nas, mają idealne ciśnienie, nawet z wiekiem nie dotykają ich żadne problemy związane z nadciśnieniem. Tę prawidłowość zbadał dr Norman Hollenberg z Harvardu. Okazało się, że geny nie odgrywają tu żadnej roli, a Indianie zdrowie zawdzięczają regularnemu piciu dużych ilości mało przetworzonego kakao.