Przepis na cebularza
Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki, 50 g drożdży, niepełna szklanka ciepłego mleka, jajko, łyżeczka cukru, 60 g masła, łyżeczka soli.
Składniki na farsz: 2 duże cebule, 3 łyżki maku, 2 łyżki oleju, łyżeczka soli.
Przygotowanie: cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i odstaw na 3-4 godziny. Po tym czasie wymieszaj ją z makiem i olejem. Przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki i połowy mleka – wszystkie składniki wymieszaj i odstaw. W reszcie mleka rozpuść masło. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, mleko z masłem i drożdżowy zaczyn. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podziel na mniejsze części. Z każdej uformuj placek. Na środek nakładaj farsz, piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 st.