Cebula jako dodatek czy główny składnik?
O kulinarną opinię na temat cebuli poprosiliśmy Dominikę Wójciak, zwyciężczynię ostatniej edycji Masterchef i autorkę książki "Warzywo".
- Cebula jako dodatek jest fenomenalna, a wręcz nie do zastąpienia. Nic tak nie podbije tak sosu, jak dodana na początku lekko podsmażona cebula - dodaje nie tylko zapachu, ale i słodyczy. Przygotowując liczne dania zaczynamy właśnie od podsmażenia tego warzywa na maśle lub oliwie. Podróżowanie nauczyło mnie jednak, że cebula może grać główną rolę w potrawie. Na północy Włoch miałam okazję jeść całe cebule długo pieczone, w oliwie z octem balsamicznym. Dzięki temu robi się miękka niczym pieczone jabłko, a karmelizowany ocet tworzy ciekawy sos. Takie przygotowanie sprawia, że z surowego, ostrego produktu, otrzymujemy delikatną wersję cebuli, która smakuje naprawdę wyjątkowo.
Marchewka w różnych odsłonach