Cebulowe krążki
Do przygotowania tej pysznej, ale kalorycznej przekąski potrzebne będzie: 2 duże cebule, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, szklanka mleka, 3/4 szklanki bułki tartej oraz olej do smażenia.
Cebule kroimy w plastry o grubości 0,5 cm i rozdzielamy je na krążki i odkładamy na kilka minut na talerz. W misce łączymy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia i obtaczamy w takiej panierce krążki cebuli. Ponownie odkładamy je na talerz. Do naczynia (w którym znajduje się już reszta mąki z solą i proszkiem) wlewamy mleko, dodajemy rozbełtane jajko i wszystko razem mieszamy. Krążki zanurzamy w cieście, a następnie w bułce tartej, wysypanej na oddzielny talerzyk. Smażymy pierścienie cebuli w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Na końcu doprawiamy solą do smaku. Podajemy z majonezem, ketchupem lub czosnkowym dipem.
Magdalena Pomorska/WP Kuchnia
Marchewka w różnych odsłonach