Moc witamin
Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C i te z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu, dlatego są polecane chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. Warto jeść brzoskwinie wraz ze skórką, która jest zdrowa i wspomaga trawienie, zresztą jak cały owoc, ale to właśnie w skórce jest najwięcej właściwości odżywczych.
Dodatkowo brzoskwinie nie zawierają tłuszczu i sodu, dlatego osoby borykające się z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu mogą bez ograniczeń zajadać się tymi owocami. Regularne spożywanie brzoskwiń – nieważne czy świeżych, czy suszonych – pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii – to istotna informacja dla reumatyków i osób borykających się z chorobami nerek.