Brzoskwinia paragwajska. Niezwykły kształt i smak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6To warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Brzoskwinię zna każdy – okrągły, żółto-rumiany owoc o słodkim, miękkim miąższu i mocy zawartych w nim witamin. To sprawia, że podczas sezonu zajadamy się brzoskwiniami nader często. Od jakiegoś czasu na bazarkach i dyskontach możemy kupić odmianę brzoskwini o bardzo intrygującym, spłaszczonym kształcie. Dlaczego i czy warto je kupować? To warto wiedzieć.

Zobacz także wideo: Przepis na nieziemsko pyszny sernikm z brzoskwiniam. Mniam!

/ 6Moc witamin

Obraz
© 123RF.COM

Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C i te z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu, dlatego są polecane chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. Warto jeść brzoskwinie wraz ze skórką, która jest zdrowa i wspomaga trawienie, zresztą jak cały owoc, ale to właśnie w skórce jest najwięcej właściwości odżywczych.

Dodatkowo brzoskwinie nie zawierają tłuszczu i sodu, dlatego osoby borykające się z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu mogą bez ograniczeń zajadać się tymi owocami. Regularne spożywanie brzoskwiń – nieważne czy świeżych, czy suszonych – pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii – to istotna informacja dla reumatyków i osób borykających się z chorobami nerek.

/ 6Królewski owoc

Obraz
© 123RF.COM

Brzoskwinie paragwajskie zachwycają nie tylko oryginalnym kształtem, ale także miodowo-orzechowym smakiem. Płaskie owoce brzoskwiń były hodowane już 2 tys. lat temu w Chinach i były uważane za tak niezwykłe, że na ich jedzenie mogli sobie pozwolić tylko cesarzowie, a zwykły śmiertelnik, przyłapany na próbie zjedzenia królewskiego owocu, mógł nawet pożegnać się z życiem.

/ 6Światowa kariera

Obraz
© 123RF.COM

W XIX wieku brzoskwinię płaskoowocową sprowadzono do Stanów Zjednoczonych, ale dopiero w latach 90. następnego stulecia sadownicy zainteresowali się jej uprawą na większa skalę. Teraz brzoskwinią paragwajską zainteresowały się także inne kraje, w tym Polska, gdzie płaskoowocowe brzoskwinie można bez problemu hodować.

Dziś możemy znaleźć je praktycznie na każdym bazarku czy dyskoncie i funkcjonują pod kilkoma nazwami. Oryginalna chińska nazwa to Pan Tao, co w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu płaską brzoskwinię. Znacznie częściej są nazywane UFO, spodkiem, brzoskwinią kapeluszową czy donatem, znacznie rzadziej spotkamy się z nazwą Paraguayo.

/ 6Jak wybrać najlepszą?

Obraz
© 123RF.COM

Pierwsza i najważniejsza zasada to ta, by wybierać stosunkowo twarde owoce bez widocznych odciśniętych miejsc i zadrapań na skórce. Po przyniesieniu ich do domu, najlepiej jest położyć je w jakimś widnym miejscu i poczekać, aż nieco dojrzeją, ponieważ w dyskontach najczęściej sprzedawane są jeszcze niedojrzałe okazy. Kiedy staną się mięciutkie, śmiało można je jeść – wtedy smakują najlepiej.

Brzoskwinie paragwajskie, tak jak i te zwyczajne, najlepiej jest jeść jak najświeższe, ponieważ źle znoszą transport i nieodpowiednie przechowywanie – tracą wówczas wiele zawartych w sobie cennych składników odżywczych. Świeże brzoskwinie możesz przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

/ 6Co z nimi zrobić?

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowując dżem czy marmoladę z brzoskwiń paragwajskich warto wybierać egzemplarze o miąższu twardym i niezaczerwienionym przy pestce. Niestety, brzoskwinie nie nadają się do zamrażania – w tym celu wykorzystaj nektarynki. Jednak już jako dodatek do ciast i deserów brzoskwinie sprawdzą się idealnie. Świetnie komponują się w daniach obiadowych. Możemy wykorzystać je jako element farszu lub sosu do dań wieprzowych lub drobiowych. Dobrze smakują w sałatkach warzywnych, a także ze słonymi serami, ryżem i mięsem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę