Jak sprawdzić, czy jest dojrzały i świeży?
Nie jest to specjalnie trudne, jeśli w sklepie sięgamy po przekrojony arbuz. Miąższ nie powinien być suchy ani mączysty. Im bardziej czerwony, tym lepiej, więcej w nim bowiem cennego likopenu. Gorzej, gdy kupujemy całego arbuza. Wówczas możemy zastosować się do kilku wskazówek:
- Dokładnie obejrzyj owoc i sprawdź, czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz będzie twardy i jędrny na całej długości, bez uszkodzeń.
- Idealny arbuz powinien być dość ciężki, ponieważ składa się głównie z wody. Zbyt lekkie owoce odłóż, bo mogą okazać się niedojrzałe.
- Obejrzyj miejsce, gdzie arbuz łączył się z łodygą. Plamka powinna być w kolorze żółtym. Biała oznacza, że arbuz jeszcze nie dojrzał.
- Zrób test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszysz głęboki, dudniący odgłos.