Marchew - 500 g
Marchew zwana jest warzywem młodości. Ma wysoką wartość odżywczą, zawiera witaminy z grupy B: B1,B2, B6, witaminę C, E, K, PP, a także składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, miedź, fosfor. Jest doskonałym źródłem prowitaminy witaminy A, czyli beta-karotenu. Znajdziemy w niej także kwas foliowy, inozytol, kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny. 100 g marchewki (33-36 kcal) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Już jedna marchewka dziennie obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu. Jedzenie tych warzyw wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Marchew posiada też właściwości rozkurczowe.