Poncz na ciepło
Chociaż kojarzy nam się raczej z orzeźwiającym napojem na lato, to równie dobrze można go serwować na gorąco. Smakuje wybornie. Pochodzi z Indii, a jego nazwa wywodzi się od słowa "pancza", czyli pięć. W tym wypadku oznacza to pięć smaków - słodki, gorzki, kwaśny, neutralny oraz smak alkoholu. Pierwotnie poncz składał się z herbaty, cytryny, wina oraz dowolnego owocu. Poncz najlepiej pije się w towarzystwie, więc podajemy przepis, który pozwoli zapełnić całą wazę. Trzy goździki i szczyptę cynamonu wrzucamy do litra wywaru z mocnej czarnej herbaty i odstawiamy, by nabrała smaku. Po kilku minutach napar przecedzamy. Dodajemy do niego butelkę czerwonego wytrawnego wina, szklankę rumu, pół szklanki cukru, sok z 3 cytryn i pół litra soku z pomarańczy. Całość mocno podgrzewamy. Podajemy w ozdobnych szklankach.