8 rozgrzewających napojów na zimę

None

Obraz

/ 8Sposób na poprawienie humoru

Obraz
© archiwum

Niektórzy twierdzą, że są tak dobre, że warto czekać na mrozy, bo wtedy można się nimi rozkoszować w całej pełni. Zimowe napoje smakują wyśmienicie, gdy za oknem ściska mróz. Pite w ciepłej atmosferze, najlepiej przy kominku, wprowadzają w błogi stan i relaksują. Spróbujcie je wykonać samodzielnie.

Ten bogaty, ciepły i rozgrzewający napój błyskawicznie poprawia nastrój. Przecież czekolada pobudza produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia! Łączymy szklankę mleka, 4 łyżeczki jasnobrązowego cukru, odrobinę cynamonu i pół szczypty soli. Gotujemy mieszając, a gdy cukier się rozpuści, dorzucamy pół tabliczki gorzkiej czekolady w kawałkach. Dalej podgrzewamy, tak by nie było żadnych grudek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego. Wszystko ubijamy trzepaczką, by napój był puszysty. Meksykanie używają do tego celu "molinillo"- specjalnej drewnianej trzepaczki. Gorącą czekoladę podajemy z laską cynamonu.

ml/mmch

/ 8Kawa po irlandzku

Obraz
© archiwum

Chociaż kawowy koktajl z whiskey w różnych wariacjach ma ponad 100-letnią tradycję, to za prekursora klasycznego Irish Coffee uważa się szefa kuchni portu w Foynes, który serwował go zziębniętym pasażerom hydroplanów, którzy przeprawiali się drugą stronę Atlantyku. Dla jednych to kawa, dla innych deser. Nikt nie zaprzecza jednak, że jest pyszna. Pijemy ją w wysokiej szklance z uchem lub w dużym kieliszku. Na początku powinniśmy ogrzać szkło, wlewając na chwilę gorącą wodę. Następnie na dno wlewamy 25 ml irlandzkiej whiskey, dodajemy dwie łyżeczki brązowego cukru i filiżankę świeżo zaparzonej kawy. Wszystko mieszamy, po czym na wierzch ostrożnie kładziemy - lekko tylko ubitą - śmietanę. Gotowe!

/ 8Masala Czaj

Obraz
© archiwum

To niezwykle aromatyczna, pyszna, pożywna i relaksująca herbata przyrządzana na indyjski sposób. Trudno wskazać jeden tradycyjny przepis, ale podstawą jest mleko, mocna czarna kawa i dużo pobudzających przypraw. Do tego słodycz cukru lub miodu. Do rondla wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy (pół łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu, kilka ubitych w moździerzu goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej , suszonego imbiru, czarnego pieprzu oraz kilka plasterków świeżego imbiru) oraz trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzało, dodajemy szklankę mleka. I znowu zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy wszystko przez sitko i słodzimy do smaku cukrem lub miodem.

/ 8Herbata z rozmarynem

Obraz
© archiwum

Herbata z malinami, cytryną czy pomarańczą znana jest każdemu. Ale w mroźny zimowy poranek zimowy, warto rozważyć dodanie gałązki zielonego rozmarynu do herbaty. Uzyskamy w ten sposób nie tylko aromatyczny, ale też rozgrzewający napar. Rozmaryn świetnie pobudza krążenie krwi. Znajduje też zastosowanie jako środek rozkurczający, bakteriobójczy i wirusobójczy. Kto nie lubi specyficznego zapachu i gorzko-korzennego smaku tego zioła, może do herbaty wkroić kilka plasterków świeżego imbiru, który ma podobne działanie.

/ 8Poncz na ciepło

Obraz
© archiwum

Chociaż kojarzy nam się raczej z orzeźwiającym napojem na lato, to równie dobrze można go serwować na gorąco. Smakuje wybornie. Pochodzi z Indii, a jego nazwa wywodzi się od słowa "pancza", czyli pięć. W tym wypadku oznacza to pięć smaków - słodki, gorzki, kwaśny, neutralny oraz smak alkoholu. Pierwotnie poncz składał się z herbaty, cytryny, wina oraz dowolnego owocu. Poncz najlepiej pije się w towarzystwie, więc podajemy przepis, który pozwoli zapełnić całą wazę. Trzy goździki i szczyptę cynamonu wrzucamy do litra wywaru z mocnej czarnej herbaty i odstawiamy, by nabrała smaku. Po kilku minutach napar przecedzamy. Dodajemy do niego butelkę czerwonego wytrawnego wina, szklankę rumu, pół szklanki cukru, sok z 3 cytryn i pół litra soku z pomarańczy. Całość mocno podgrzewamy. Podajemy w ozdobnych szklankach.

/ 8Kawa z chili i czekoladą

Obraz
© archiwum

Najważniejsza jest tu papryczka chili, bo zawiera kapsaicynę, która ma działanie podobne do witamin A, C i E, przyspiesza metabolizm, a nawet zapobiega powstawaniu komórek tłuszczowych. I rozgrzewa błyskawicznie! Do przygotowania napoju potrzebne będzie 50 ml słodkiej śmietanki, kilka kostek gorzkiej czekolady, 1 chili "ptasie oko" (bardzo mała - ok. 10 mm i ostra papryczka), filiżanka czarnej kawy, odrobina cukru. Na niewielkim ogniu, najlepiej w kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Dodajemy też rozkruszone chili. Na koniec dolewamy świeżo zaparzoną kawę. Wszystko możemy dosłodzić, a jeśli w ogóle nie liczymy się z kaloriami, dekorujemy napój bitą śmietaną.

/ 8Grzane wino

Obraz
© archiwum

Bazą jest butelka czerwonego wytrawnego wina z dodatkiem pół szklanki miodu lub cukru. Resztę stanowią przyprawy, które dodajemy według własnych upodobań. Do wyboru mamy goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, wanilię, a nawet kminek czy anyż. Skandynawski glogg sporządza się z dodatkiem migdałów. Warto dodać też czarny pieprz, który sprawi, że grzaniec będzie ostrzejszy. Można wykorzystać też skórkę pomarańczową lub cytrynową. Przygotowanie jest proste - wino wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, podgrzewamy pod przykryciem uważając, by nie zagotować. Podajemy na gorąco w szklaneczkach z plasterkiem pomarańczy lub cytryny.

/ 8Polewka z wina

Obraz
© archiwum

Przepisów na grzane wino jest bardzo wiele, a mało kto pamięta, że można je podać w nieco odmienny sposób ? jako staropolską polewkę z wina. Dawniej traktowano ją jak poranny zastrzyk energii. Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów za panowania Augusta III" (1840 r.) zauważa:"Poki albowiem nie była znajoma kawa, biała płeć dystyngowana na ranny posiłek używała polewki robionej z piwa, wina, cukru, jajec, szafranu albo cynamonu". Dzisiaj też możemy ją przyrządzić. Pół litra wytrawnego białego (lub czerwonego) wina należy zagotować z 1/4 l wody, 3-4 goździkami i kawałkiem cynamonu. Można wykorzystać też rodzynki i migdały bez skórki. W osobnym naczyniu ucieramy 2 żółtka z cukrem, zagęszczamy podgrzewając i dolewając stopniowo gorące wino. Całość trzeba mocno ubijać trzepaczką. Należy uważać, aby płyn się nie zagotował, ponieważ zwarzą się żółtka. Podajemy na ciepło w filiżankach.

ml/mmch

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości