Rukola
Rukola jest bogata w błonnik i przeciwutleniacze, a także w związki znane jako glukozynolany. Badania pokazują, iż związki te mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka płuc, jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego i trzustki. Rukola jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. To doskonały zamiennik szpinaku w diecie, ponieważ zawiera żelazo oraz miedź, potas, wapń i fosfor. Ma dużo chlorofilu, który przeciwdziała uszkodzeniom DNA i chroni wątrobę przed uszkodzeniami aflatoksynami - są to substancje toksyczne produkowane przez grzyby, pleśnie. Dzięki temu rukola ma działanie oczyszczające i odtruwające organizm.
Dania z rukolą można przygotować szybko i przede wszystkim zdrowo. Krótko mówiąc, to najlepsze rozwiązanie na idealny lunch lub przekąskę dla każdego. Szczególnie, że garść (20 g) to zaledwie 5 kcal. Jednak aby w pełni cieszyć się zaletami tego warzywa należy zwrócić uwagę, czy kupowane listki nie są zbyt dorodne, lśniące i wyrośnięte. Te cechy bowiem świadczą o tym, że rukola była zbyt intensywnie nawożona, a przez to jej wartość odżywcza znacznie spada.
mp/WP Kuchnia