7 najlepszych warzyw na odchudzanie

Zbliżający się sezon wakacyjny to dla wielu osób świetna okazja do rozpoczęcia kuracji odchudzającej. Nic dziwnego, ponieważ dłuższy dzień, sprzyjająca aura pogodowa i dostępność sezonowych, zdrowych produktów to czynniki sprzyjające odchudzaniu. Świeże warzywa i owoce powinny być podstawą jadłospisu osób, które chcą zadbać o zdrowie i cieszyć się zgrabną figurą. Niektóre z nich wyjątkowo sprzyjają redukcji masy - oto 7 warzyw, które włączone do diety pomogą szybciej schudnąć.

Obraz

/ 8Odchudzanie warzywami

Obraz

Zbliżający się sezon wakacyjny to dla wielu osób świetna okazja do rozpoczęcia kuracji odchudzającej. I słusznie, ponieważ dostępność sezonowych i zdrowych produktów spożywczych to czynnik sprzyjający odchudzaniu. Świeże warzywa i owoce powinny być podstawą jadłospisu osób, które chcą zadbać o zdrowie i cieszyć się zgrabną figurą. Niektóre z tych produktów wyjątkowo sprzyjają redukcji masy ciała - oto 7 warzyw, które włączone do diety pomogą szybciej schudnąć.

/ 8Cukinia

Obraz
© 123RF.COM

Cukinia bardzo często pojawia się w menu osób, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. W 100 gramach tego warzywa znajduje się tylko 15 kcal. W jego składzie jest również spora dawka witamin z grupy B, a szczególnie B2, która uczestniczy m.in. w procesie zamiany węglowodanów na energię. Ponadto regularnie spożywana cukinia poprawia trawienie.

Może być przyrządzana na wiele sposobów. Możemy ją gotować, grillować, dusić, a także spożywać na surowo. Najsmaczniejsze i najbardziej pożądane są młode warzywa, w których nie ma w pełni wykształconych pestek, których zielona skórka jest delikatna niczym aksamit. Tak cienka, że nie zdejmuje się jej z warzywa, a właśnie pozostawia dla zachowania mocniejszych walorów smakowych. W sezonie grillowym poleca się wrzucić cukinię na ruszt i po kilku minutach podawać w towarzystwie tzatzików na bazie jogurtu naturalnego.

/ 8Papryka

Obraz
© 123RF.COM

Kolejnym warzywem polecanym osobom dbającym o linię jest papryka - 100 gramów to tylko ok. 30 kcal. Jest bogata w potas i wapń. To także składnica wielu witamin - dostarczy trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Cechuje ją również wysoka zawartość witaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem. W papryce znajdziemy też witaminy z grupy B (głównie B6), witaminę młodości E oraz kwas foliowy. Świetnie smakuje duszona, pieczona, a także surowa przegryzana w ramach zdrowej przekąski.

Niestety, papryka należy do tzw. "parszywej dwunastki" warzyw. Oznacza to, że jest w grupie tych produktów, w których poziom pochodzących z nawozów substancji szkodliwych jest szczególnie wysoki. Dlatego najlepiej jest hodować to warzywo w domowym ogródku albo wybierać papryki z upraw ekologicznych i kupować je u zaufanych sprzedawców.

/ 8Fasolka szparagowa

Obraz
© 123RF.COM

Żółta i zielona odmiana charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu po konsumpcji fasolki dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, a tym samym spada ochota na niezdrowe i kaloryczne smakołyki. Fasolka szparagowa to bogate źródło kwasu foliowego i cennego błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Ponadto zawiera witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy A. Warto zwrócić również uwagę na obecność przeciwutleniaczy - flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają proces starzenia się komórek i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Białko fasoli ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie, dlatego może być doskonałą alternatywą dla wegetarian i wegan.

/ 8Buraki

Obraz
© 123RF.COM

Kupując wiosenne i letnie buraki warto wykorzystać nie tylko bulwę, ale także młode liście - botwina to doskonałe źródło witaminy C, E i przeciwutleniaczy. Z kolei bulwa jest bogata w żelazo i kwasu foliowy. Zawiera również azotany oraz przeciwutleniacze, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia raka.

Oprócz przygotowania klasyczny zup i kremów, ugotowane lub grillowane buraki warto dodać do sałatki - świetnie komponują się z serem feta lub kozim serem, a do pełnej przekąski wystarczy dodać miks sałat, oliwę z oliwek i prażone pestki dyni.

/ 8Pomidory

Obraz
© 123RF.COM

Pomidory w 90 proc. składają się z wody, dlatego zawierają mało kalorii i mają szerokie zastosowanie w zdrowej diecie. Pasują zarówno do prostych kanapek, sałatek, a także dań obiadowych. Zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, a także antyutleniacze, które zapewniają skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamują procesy starzenia się. W warzywach tych znajdują się m.in. witaminy C, E, K, witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B6, a także karoten, kwas foliowy i biotyna. Dzięki zawartości soli bromu pomidory mają działanie uspokajające.

Dobre pomidory powinny być dojrzałe (w intensywnym, czerwonym kolorze), soczyste i jędrne. Najlepiej, żeby dojrzewały w naturalnych warunkach. Ważne, aby miejsce po szypułce nie pachniało nawozem, a właśnie pomidorem. Kupując te warzywa lepiej unikać okazów o pomarszczonej skórce, poobijanych czy nadgniłych.

/ 8Karczochy

Obraz
© 123RF.COM

100 g karczochów dostarcza zaledwie 47 kcal. Warzywa te charakteryzuje niska zawartość tłuszczu, a spora ilość cennego dla zdrowia błonnika pokarmowego. Najbardziej cenione są w nich cztery substancje odchudzające, spośród których najważniejsza jest cynaryna. Substancja ta to naturalne lekarstwo w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, zaparć czy wolnego metabolizmy. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i poprawia trawienie lipidów.

Karczochy polecane są również w przypadku kuracji detoksykujących. Chronią wątrobę, a dzięki wysokiej zawartości potasu mają właściwości moczopędne - tym samym pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i likwidowaniu obrzęków.

/ 8Rukola

Obraz
© 123RF.COM

Rukola jest bogata w błonnik i przeciwutleniacze, a także w związki znane jako glukozynolany. Badania pokazują, iż związki te mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka płuc, jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego i trzustki. Rukola jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. To doskonały zamiennik szpinaku w diecie, ponieważ zawiera żelazo oraz miedź, potas, wapń i fosfor. Ma dużo chlorofilu, który przeciwdziała uszkodzeniom DNA i chroni wątrobę przed uszkodzeniami aflatoksynami - są to substancje toksyczne produkowane przez grzyby, pleśnie. Dzięki temu rukola ma działanie oczyszczające i odtruwające organizm.

Dania z rukolą można przygotować szybko i przede wszystkim zdrowo. Krótko mówiąc, to najlepsze rozwiązanie na idealny lunch lub przekąskę dla każdego. Szczególnie, że garść (20 g) to zaledwie 5 kcal. Jednak aby w pełni cieszyć się zaletami tego warzywa należy zwrócić uwagę, czy kupowane listki nie są zbyt dorodne, lśniące i wyrośnięte. Te cechy bowiem świadczą o tym, że rukola była zbyt intensywnie nawożona, a przez to jej wartość odżywcza znacznie spada.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary