Pomidory
Pomidory w 90 proc. składają się z wody, dlatego zawierają mało kalorii i mają szerokie zastosowanie w zdrowej diecie. Pasują zarówno do prostych kanapek, sałatek, a także dań obiadowych. Zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, a także antyutleniacze, które zapewniają skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamują procesy starzenia się. W warzywach tych znajdują się m.in. witaminy C, E, K, witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B6, a także karoten, kwas foliowy i biotyna. Dzięki zawartości soli bromu pomidory mają działanie uspokajające.
Dobre pomidory powinny być dojrzałe (w intensywnym, czerwonym kolorze), soczyste i jędrne. Najlepiej, żeby dojrzewały w naturalnych warunkach. Ważne, aby miejsce po szypułce nie pachniało nawozem, a właśnie pomidorem. Kupując te warzywa lepiej unikać okazów o pomarszczonej skórce, poobijanych czy nadgniłych.