Cukinia
Cukinia bardzo często pojawia się w menu osób, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. W 100 gramach tego warzywa znajduje się tylko 15 kcal. W jego składzie jest również spora dawka witamin z grupy B, a szczególnie B2, która uczestniczy m.in. w procesie zamiany węglowodanów na energię. Ponadto regularnie spożywana cukinia poprawia trawienie.
Może być przyrządzana na wiele sposobów. Możemy ją gotować, grillować, dusić, a także spożywać na surowo. Najsmaczniejsze i najbardziej pożądane są młode warzywa, w których nie ma w pełni wykształconych pestek, których zielona skórka jest delikatna niczym aksamit. Tak cienka, że nie zdejmuje się jej z warzywa, a właśnie pozostawia dla zachowania mocniejszych walorów smakowych. W sezonie grillowym poleca się wrzucić cukinię na ruszt i po kilku minutach podawać w towarzystwie tzatzików na bazie jogurtu naturalnego.