Pokrzywa
Pokrzywa jest bogata m.in. w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, E, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. Wykorzystywana jest w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń. Pomaga m.in. przy stanach zapalnych dróg moczowych, w leczeniu cukrzycy, sprzyja też tamowaniu krwotoków, gojeniu ran, łagodzi bóle reumatyczne. Ma też doskonały wpływ na nasz układ trawienny. Poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga działanie nerek i wątroby. A jednocześnie wpływa na wzrost liczby czerwonych krwinek i obniża poziom cukru we krwi. Samo dobro! Łatwo też przygotować domowy syrop z pokrzywy. Należy zmiażdżyć młode pędy i wycisnąć sok. Zaleca się picie codziennie od 1-3 łyżek przez 2 tygodnie. Systematyczne picie soku z pokrzywy pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.