Przeciwdziałają nowotworom
Brokuły słyną ze swych przeciwnowotworowych właściwości. Zawierają szczególnie dużo glukozynolanów, z których w organizmie powstają bardzo korzystne dla zdrowia substancje - sulforafan i erucyna. Badania wskazują, że mogą one zmniejszać ryzyko nowotworów złośliwych, np. raka piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego. Sulforafan szczególnie skutecznie wspomaga usuwanie z organizmu związków rakotwórczych, a także aktywuje geny odpowiedzialne za hamowanie rozwoju nowotworów.
Aby sulforafan i erucyna powstały, potrzebny jest jednak enzym o nazwie myrozynaza, który występuje w dużych ilościach w brokułach surowych bądź krótko duszonych lub gotowanych. Jest on wprawdzie obecny w ludzkich jelitach, ale w małych ilościach. Uwaga - enzym ten ulega rozkładowi podczas intensywnego gotowania. Gdy rozgotowujemy brokuły na papkę, stracą swoje właściwości antynowotworowe. Najlepiej jeść je posiekane i na surowo lub sięgać po kiełki.