Botwinka z grzybami
Składniki: 20 dużych liści botwinki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, spora szczypta czarnego pieprzu, 150 g grzybów mrożonych, 1 biała cebula, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku, 30 ml oliwy do smażenia, 100 ml wina.
Sposób przygotowania: umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.Składniki dopraw czosnkiem oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.