CZERWONE MIĘSO
Uwierzcie, pieczony kurczak i indyk są naprawdę lepszym źródłem białka, które buduje nasze mięśnie niż czerwone mięso. Według analizy przeprowadzonej w Stanach Zjednoczonych przez Międzynarodowy Instytut Badań nad Rakiem, wiele przetworzonych mięs powstaje przy użyciu azotanów i azotynów, które są niewątpliwie rakotwórcze. Okazało się, że spożywanie właśnie czerwonego mięsa było powiązane z nowotworami trzustki, jelita grubego i żołądka.
A teraz najgorsze. Według tej samej analizy przyrządzanie mięsa nad otwartym płomieniem ognia - np. grill czy ognisko - powoduje osadzanie się na powierzchni mięsa związku rakotwórczego - benzopirenu. Nie musisz oczywiście całkowicie rezygnować ze swojego przyzwyczajenia do grillowania. Jak twierdzą badacze z Instytutu, bezpieczne dla zdrowia jest spożywanie do pół kilograma mięsa z grilla tygodniowo.