WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

5 produktów spożywczych, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

/ 6Śmiercionośne produkty spożywcze

Obraz
© 123RF.COM

O tym, że palenie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka wiedzą wszyscy. Ale czy wiedzieliście, że ma na to wpływ także to, jakie produkty jecie? Poznajcie je i pomyślcie o ograniczeniu ich w swojej diecie.

/ 6CZERWONE MIĘSO

Obraz
© 123RF.COM

Uwierzcie, pieczony kurczak i indyk są naprawdę lepszym źródłem białka, które buduje nasze mięśnie niż czerwone mięso. Według analizy przeprowadzonej w Stanach Zjednoczonych przez Międzynarodowy Instytut Badań nad Rakiem, wiele przetworzonych mięs powstaje przy użyciu azotanów i azotynów, które są niewątpliwie rakotwórcze. Okazało się, że spożywanie właśnie czerwonego mięsa było powiązane z nowotworami trzustki, jelita grubego i żołądka.
A teraz najgorsze. Według tej samej analizy przyrządzanie mięsa nad otwartym płomieniem ognia - np. grill czy ognisko - powoduje osadzanie się na powierzchni mięsa związku rakotwórczego - benzopirenu. Nie musisz oczywiście całkowicie rezygnować ze swojego przyzwyczajenia do grillowania. Jak twierdzą badacze z Instytutu, bezpieczne dla zdrowia jest spożywanie do pół kilograma mięsa z grilla tygodniowo.

/ 6CZĘŚCIOWO I CAŁKOWICIE UWODORNIONE OLEJE

Obraz
© 123RF.COM

Wiele naszych ulubionych, potraw i wypieków zawiera częściowo lub całkowicie uwodorniony olej, najczęściej palmowy. Poprawia on smak i zachowuje trwałość. Niestety, kosztem naszego zdrowia. Według badań, spożywanie takiego oleju (powszechnie jest nazywany tłuszczem trans) ma duży wpływ na rozwój raka piersi i odbytu.

/ 6KONSERWY

Obraz
© 123RF.COM

Jak dowodzą badania, wiele puszek jest pokrytych bisfenolem A, czyli BPA, który uszkadza DNA. Może to zwiększyć ryzyko mutacji genetycznych i cukrzycy typu 2. Jeśli więc kupujesz produkty w puszkach, upewnij się, że są wyraźnie oznaczone jako "bez BPA”.

/ 6CUKRY I WYSOKOPRZETWORZONE WĘGLOWODANY

Obraz
© 123RF.COM

Spożywanie dużej ilości cukrów i wysokoprzetworzonych węglowodanów podnosi stężenie insuliny we krwi. Okazała się ona kancerogenną, co zauważono podczas badań na myszach chorych na raka. Podawanie im insuliny powodowało znaczny wzrost guzów.

/ 6NAPOJE ALKOHOLOWE

Obraz
© 123RF.COM

Jak szacuje Krajowy Rejestr Nowotworów – "2 do 4 proc. wszystkich przypadków nowotworów spowodowanych jest pośrednio lub bezpośrednio przez alkohol. Jego regularne picie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi u kobiet." Za dopuszczalną i relatywnie bezpieczną ilość alkoholu dla kobiet uznaje się 10 gram. To tyle co 30 ml wódki (40 proc.), 100 ml wina (12 proc.) 285 ml mocnego piwa (4,9 proc.) lub 375 ml lekkiego piwa (3,5 proc.). Normy dla mężczyzn są dwukrotnie większe.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości