Doskonałe źródło witaminy K i beta-karotenu
Wyniki badań z 2013 roku dowodzą, że odpowiedni poziom beta-karoten może sprawić, że ludzie czują się szczęśliwsi. Składnik ten chroni przed działaniem wolnych rodników w komórkach, co oznacza w praktyce, że pomaga zatrzymać, a nawet odwrócić oznaki starzenia się. W połączeniu z witaminą K pomaga także ograniczyć utratę masy kostnej i poprawia krążenie.
Nie kupuj - zrób samodzielnie
Śliwki można suszyć w domowych warunkach. Należy jednać wybrać odpowiedni produkt. Najlepiej nadają się do tego dojrzałe węgierki, z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Pierwszym krokiem będzie zanurzenie owoców na minutę we wrzątku (dzięki temu skórka będzie delikatniejsza). Następnie rozkładamy śliwki na sitach i przez 24 godziny suszymy w piekarniku w temp. 60 stopni C. Po tym czasie warto dosuszyć je w przewiewnym miejscu przez kolejną dobę.
mp/kuchnia.wp.pl