5 powodów, dlaczego warto jeść suszone śliwki

Ich lecznicze właściwości kojarzy się głównie z łagodzeniem zaparć. Przez ten fakt konsumowane często konsumowane są jedynie w przypadku nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego. Pora obalić mit jednego zastosowania tego przysmaku i na nowo odkryć jego pozytywny wpływ na nasz organizm. Szczególnie, że wkrótce pojawi się na świątecznych stołach w postaci farszu do mięs czy wigilijnego kompotu. Jak się bowiem okazuje ten rodzaj suszu to nie tylko doskonała, dietetyczna przekąska, ale również naturalne lekarstwo i sposób profilaktyki przed poważniejszymi chorobami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Jedz suszone śliwki na zdrowie!

Obraz

Ich lecznicze właściwości kojarzą się głównie z łagodzeniem zaparć. Przez ten fakt, często konsumowane są jedynie w przypadku nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego. Pora obalić mit jednego zastosowania tego przysmaku i na nowo odkryć jego pozytywny wpływ na nasz organizm. Szczególnie, że wkrótce pojawi się na świątecznych stołach w postaci farszu do mięs czy wigilijnego kompotu.

Warto wiedzieć, że ten rodzaj suszu to nie tylko doskonała przekąska, ale również naturalne lekarstwo i sposób profilaktyki przed poważniejszymi chorobami. Należy podkreślić, że lecznicze właściwości obowiązują w przypadku okazów niesiarkowanych. Oto lista korzyści płynących z jedzenia tych produktów.

/ 6Ograniczają ryzyko wystąpienia nowotworów

Obraz
© 123RF.COM

Suszone śliwki w swoim składzie mają wysoki poziom składników odżywczych zwanych fenolami. Produkty te nie tylko chronią mózg przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, ale mogą również pomóc w zapobieganiu chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia czy nowotwory. Istotne znaczenie ma również spora zawartość błonnika. Odpowiednia jego porcja spożywana regularnie zapobiega rakowi jelita grubego.

Co ciekawe, gdy zastosujemy je jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, nie tylko poprawią smak, ale sprawią, że nie będzie nam dokuczała niestrawność. Będzie to zasługa zawartych w tych owocach związkom zasadotwórczym, które neutralizują nadmiar kwasów trawiennych.

/ 6Wzmacniają kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy

Obraz
© 123RF.COM

Wyniki badań amerykańskich naukowców (m.in. z Uniwersytetu stanowego Florydy) pokazują, że zawarte w suszonych śliwkach flawonoidy i związki przez nie tworzone, to skuteczna pomoc w zapobieganiu utraty masy kostnej. Wraz z upływem lat gęstość kości maleje, dlatego tak ważne jest, aby dostosować do tego codzienny jadłospis. Badacze dowiedli, że grupa osób regularnie spożywająca suszone śliwki miała znacznie większą gęstość kości łokciowej oraz kręgosłupa w porównaniu z grupą spożywającą suszone jabłka.

/ 6Pomagają w profilaktyce otyłości i cukrzycy

Obraz
© 123RF.COM

Te właściwości to również zasługa rozpuszczalnego błonnika zawartego w składzie tych suszonych smakołyków. Śliwki spowalniają wchłanianie cukrów, dzięki czemu stanowią skuteczną pomoc w naturalnym kontrolowaniu poziomu insuliny we krwi. Ponadto, konsumowane jako przekąska dają uczucie sytości na dłużej. Wypełniają żołądek i zmniejszają ochotę na słodycze czy fast food, a to w konsekwencji ogranicza nadmierny przyrost masy ciała.

/ 6Wspomagają obniżanie cholesterolu

Obraz
© 123RF.COM

Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL to zagrożenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale również życia. Z pomocą przychodzą m.in. suszone śliwki, które jedzone regularnie pomogą go obniżać. Zawarte w nich pektyny i polifenole nasilają metabolizm lipidów i hamują powstawanie cząsteczek zapalnych. A to właśnie zaburzona gospodarka lipidowa i procesy zapalne toczące się w naczyniach krwionośnych prowadzą do wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Amerykańscy badacze dowiedli, że codzienne spożywanie 70 g tego produktu pozwala zmniejszyć poziom "złego" cholesterolu o 35 proc, a tym samym zwiększyć wartość "dobrego" o 4 proc.

/ 6Doskonałe źródło witaminy K i beta-karotenu

Obraz
© 123RF.COM

Wyniki badań z 2013 roku dowodzą, że odpowiedni poziom beta-karoten może sprawić, że ludzie czują się szczęśliwsi. Składnik ten chroni przed działaniem wolnych rodników w komórkach, co oznacza w praktyce, że pomaga zatrzymać, a nawet odwrócić oznaki starzenia się. W połączeniu z witaminą K pomaga także ograniczyć utratę masy kostnej i poprawia krążenie.

Śliwki można suszyć w domowych warunkach. Należy jednać wybrać odpowiedni produkt. Najlepiej nadają się do tego dojrzałe węgierki, z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Pierwszym krokiem będzie zanurzenie owoców na minutę we wrzątku (dzięki temu skórka będzie delikatniejsza). Następnie rozkładamy śliwki na sitach i przez 24 godziny suszymy w piekarniku w temp. 60 stopni C. Po tym czasie warto dosuszyć je w przewiewnym miejscu przez kolejną dobę.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa