5 powodów, dlaczego warto jeść suszone śliwki

Ich lecznicze właściwości kojarzy się głównie z łagodzeniem zaparć. Przez ten fakt konsumowane często konsumowane są jedynie w przypadku nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego. Pora obalić mit jednego zastosowania tego przysmaku i na nowo odkryć jego pozytywny wpływ na nasz organizm. Szczególnie, że wkrótce pojawi się na świątecznych stołach w postaci farszu do mięs czy wigilijnego kompotu. Jak się bowiem okazuje ten rodzaj suszu to nie tylko doskonała, dietetyczna przekąska, ale również naturalne lekarstwo i sposób profilaktyki przed poważniejszymi chorobami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Jedz suszone śliwki na zdrowie!

Obraz

Ich lecznicze właściwości kojarzą się głównie z łagodzeniem zaparć. Przez ten fakt, często konsumowane są jedynie w przypadku nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego. Pora obalić mit jednego zastosowania tego przysmaku i na nowo odkryć jego pozytywny wpływ na nasz organizm. Szczególnie, że wkrótce pojawi się na świątecznych stołach w postaci farszu do mięs czy wigilijnego kompotu.

Warto wiedzieć, że ten rodzaj suszu to nie tylko doskonała przekąska, ale również naturalne lekarstwo i sposób profilaktyki przed poważniejszymi chorobami. Należy podkreślić, że lecznicze właściwości obowiązują w przypadku okazów niesiarkowanych. Oto lista korzyści płynących z jedzenia tych produktów.

/ 6Ograniczają ryzyko wystąpienia nowotworów

Obraz
© 123RF.COM

Suszone śliwki w swoim składzie mają wysoki poziom składników odżywczych zwanych fenolami. Produkty te nie tylko chronią mózg przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, ale mogą również pomóc w zapobieganiu chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia czy nowotwory. Istotne znaczenie ma również spora zawartość błonnika. Odpowiednia jego porcja spożywana regularnie zapobiega rakowi jelita grubego.

Co ciekawe, gdy zastosujemy je jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, nie tylko poprawią smak, ale sprawią, że nie będzie nam dokuczała niestrawność. Będzie to zasługa zawartych w tych owocach związkom zasadotwórczym, które neutralizują nadmiar kwasów trawiennych.

/ 6Wzmacniają kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy

Obraz
© 123RF.COM

Wyniki badań amerykańskich naukowców (m.in. z Uniwersytetu stanowego Florydy) pokazują, że zawarte w suszonych śliwkach flawonoidy i związki przez nie tworzone, to skuteczna pomoc w zapobieganiu utraty masy kostnej. Wraz z upływem lat gęstość kości maleje, dlatego tak ważne jest, aby dostosować do tego codzienny jadłospis. Badacze dowiedli, że grupa osób regularnie spożywająca suszone śliwki miała znacznie większą gęstość kości łokciowej oraz kręgosłupa w porównaniu z grupą spożywającą suszone jabłka.

/ 6Pomagają w profilaktyce otyłości i cukrzycy

Obraz
© 123RF.COM

Te właściwości to również zasługa rozpuszczalnego błonnika zawartego w składzie tych suszonych smakołyków. Śliwki spowalniają wchłanianie cukrów, dzięki czemu stanowią skuteczną pomoc w naturalnym kontrolowaniu poziomu insuliny we krwi. Ponadto, konsumowane jako przekąska dają uczucie sytości na dłużej. Wypełniają żołądek i zmniejszają ochotę na słodycze czy fast food, a to w konsekwencji ogranicza nadmierny przyrost masy ciała.

/ 6Wspomagają obniżanie cholesterolu

Obraz
© 123RF.COM

Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL to zagrożenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale również życia. Z pomocą przychodzą m.in. suszone śliwki, które jedzone regularnie pomogą go obniżać. Zawarte w nich pektyny i polifenole nasilają metabolizm lipidów i hamują powstawanie cząsteczek zapalnych. A to właśnie zaburzona gospodarka lipidowa i procesy zapalne toczące się w naczyniach krwionośnych prowadzą do wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Amerykańscy badacze dowiedli, że codzienne spożywanie 70 g tego produktu pozwala zmniejszyć poziom "złego" cholesterolu o 35 proc, a tym samym zwiększyć wartość "dobrego" o 4 proc.

/ 6Doskonałe źródło witaminy K i beta-karotenu

Obraz
© 123RF.COM

Wyniki badań z 2013 roku dowodzą, że odpowiedni poziom beta-karoten może sprawić, że ludzie czują się szczęśliwsi. Składnik ten chroni przed działaniem wolnych rodników w komórkach, co oznacza w praktyce, że pomaga zatrzymać, a nawet odwrócić oznaki starzenia się. W połączeniu z witaminą K pomaga także ograniczyć utratę masy kostnej i poprawia krążenie.

Śliwki można suszyć w domowych warunkach. Należy jednać wybrać odpowiedni produkt. Najlepiej nadają się do tego dojrzałe węgierki, z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Pierwszym krokiem będzie zanurzenie owoców na minutę we wrzątku (dzięki temu skórka będzie delikatniejsza). Następnie rozkładamy śliwki na sitach i przez 24 godziny suszymy w piekarniku w temp. 60 stopni C. Po tym czasie warto dosuszyć je w przewiewnym miejscu przez kolejną dobę.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja