Czekolada zamiast sałatki?
Ziarna kawowca zawierają ponad 500 substancji, które chronią organizm człowieka przed rakiem, chorobami serca, pobudzają układ odpornościowy, łagodzą bóle reumatyczne, przeciwdziałają łagodnej depresji, dodają energii i rozjaśniają umysł. Czekolada sprzyja wydzielaniu endorfin, czyli „hormonów szczęścia”. Dlatego błyskawicznie poprawia nastrój i humor. Oprócz tego ma jeszcze inne cenne składniki. Przede wszystkim potas odpowiadający za regulację pracy serca i układu nerwowego, fosfor potrzebny do budowy zdrowych kości i mocnych zębów oraz cynk i magnez – dwa naturalne przeciwutleniacze. Teobromina, fenyloetyloamina, węglowodany, wapń i białko, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeina - to wszystko znajdziemy właśnie w czekoladzie.