5 faktów o czekoladzie. Słodkie tabliczki pełne zdrowia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Dzień czekolady

Obraz
© 123RF

Poprawia nastrój, dodaje energii, podkręca pracę mózgu i wzmacnia serce. To tylko niektóre zalety czekolady. Nie można również nie wspomnieć o jej boskim smaku. 4 września czekolada obchodzi swoje święto.

/ 6Czekolada zamiast sałatki?

Obraz
© iStock.com

Ziarna kawowca zawierają ponad 500 substancji, które chronią organizm człowieka przed rakiem, chorobami serca, pobudzają układ odpornościowy, łagodzą bóle reumatyczne, przeciwdziałają łagodnej depresji, dodają energii i rozjaśniają umysł. Czekolada sprzyja wydzielaniu endorfin, czyli „hormonów szczęścia”. Dlatego błyskawicznie poprawia nastrój i humor. Oprócz tego ma jeszcze inne cenne składniki. Przede wszystkim potas odpowiadający za regulację pracy serca i układu nerwowego, fosfor potrzebny do budowy zdrowych kości i mocnych zębów oraz cynk i magnez – dwa naturalne przeciwutleniacze. Teobromina, fenyloetyloamina, węglowodany, wapń i białko, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeina - to wszystko znajdziemy właśnie w czekoladzie.

/ 6Ceniony afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Nasi przodkowie chętnie korzystali z ziaren kakaowca, uznając, że mają w sobie wielką moc. Dziś wiemy na czym ona polega - swoją miłosną siłę zawdzięcza fenyloetyloaminie. Czekolada zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - usuwa zmęczenie i poprawia nastrój. Warto zabierać ją na randki lub zaprosić partnera na wielkie czekoladowe ciastko.

/ 6Skąd się bierze biały nalot?

Obraz
© 123RF

Kiedy nagle dopadnie cię ochota na coś słodkiego, a okaże się, że czekolada zmieniła wygląd, i tam możesz ją spokojnie zjeść. Biały nalot to jedynie defekt estetyczny, a nie pleśń. Powstaje w wyniku złego przechowywania. Może również świadczyć o tym, że ziarna kakaowca nie były najlepszej jakości. Nie oznacza to jednak, że taka tabliczka nie nadaje do jedzenia. Jeżeli mimo to wciąż masz obawy przed sięgnięciem po pokrytą białym nalotem czekoladę, wykorzystaj ją do wypieków.

/ 6Nie tuczy

Obraz
© 123RF

Badanie przeczą, by jedzenie gorzkiej czekolady było przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego, czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczów, jednak zdaniem naukowców ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość. Co więcej, ciemna czekolada jest bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo doskonale wpływa na prace jelit i nasz układ pokarmowy.

/ 6Opóźnia procesy starzenia

Obraz
© Shutterstock.com | AS Food studio

Zawarte w kakao silne antyoksydanty niwelują działanie niebezpiecznych wolnych rodników, chroniąc przed zniszczeniem między innymi włókna kolagenu i elastyny. Dzięki temu skóra pozostaje dłużej, gładka, jędrna i elastyczna. Zmniejsza się również widoczność zmarszczek i poprawia koloryt skóry. Zawarte w gorzkiej czekoladzie kakao wspiera również jej funkcje ochronne, zmniejszając między innymi j podatność na szkodliwe działanie promieni UV. Samo spożywanie gorzkiej czekolady nie zastąpi jednak ochrony przeciwsłonecznej w postaci kosmetyków z filtrami.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia