Dzień czekolady
Poprawia nastrój, dodaje energii, podkręca pracę mózgu i wzmacnia serce. To tylko niektóre zalety czekolady. Nie można również nie wspomnieć o jej boskim smaku. 4 września czekolada obchodzi swoje święto.
Czekolada zamiast sałatki?
Ziarna kawowca zawierają ponad 500 substancji, które chronią organizm człowieka przed rakiem, chorobami serca, pobudzają układ odpornościowy, łagodzą bóle reumatyczne, przeciwdziałają łagodnej depresji, dodają energii i rozjaśniają umysł. Czekolada sprzyja wydzielaniu endorfin, czyli „hormonów szczęścia”. Dlatego błyskawicznie poprawia nastrój i humor. Oprócz tego ma jeszcze inne cenne składniki. Przede wszystkim potas odpowiadający za regulację pracy serca i układu nerwowego, fosfor potrzebny do budowy zdrowych kości i mocnych zębów oraz cynk i magnez – dwa naturalne przeciwutleniacze. Teobromina, fenyloetyloamina, węglowodany, wapń i białko, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeina - to wszystko znajdziemy właśnie w czekoladzie.
Ceniony afrodyzjak
Nasi przodkowie chętnie korzystali z ziaren kakaowca, uznając, że mają w sobie wielką moc. Dziś wiemy na czym ona polega - swoją miłosną siłę zawdzięcza fenyloetyloaminie. Czekolada zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - usuwa zmęczenie i poprawia nastrój. Warto zabierać ją na randki lub zaprosić partnera na wielkie czekoladowe ciastko.
Skąd się bierze biały nalot?
Kiedy nagle dopadnie cię ochota na coś słodkiego, a okaże się, że czekolada zmieniła wygląd, i tam możesz ją spokojnie zjeść. Biały nalot to jedynie defekt estetyczny, a nie pleśń. Powstaje w wyniku złego przechowywania. Może również świadczyć o tym, że ziarna kakaowca nie były najlepszej jakości. Nie oznacza to jednak, że taka tabliczka nie nadaje do jedzenia. Jeżeli mimo to wciąż masz obawy przed sięgnięciem po pokrytą białym nalotem czekoladę, wykorzystaj ją do wypieków.
Nie tuczy
Badanie przeczą, by jedzenie gorzkiej czekolady było przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego, czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczów, jednak zdaniem naukowców ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość. Co więcej, ciemna czekolada jest bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo doskonale wpływa na prace jelit i nasz układ pokarmowy.
Opóźnia procesy starzenia
Zawarte w kakao silne antyoksydanty niwelują działanie niebezpiecznych wolnych rodników, chroniąc przed zniszczeniem między innymi włókna kolagenu i elastyny. Dzięki temu skóra pozostaje dłużej, gładka, jędrna i elastyczna. Zmniejsza się również widoczność zmarszczek i poprawia koloryt skóry. Zawarte w gorzkiej czekoladzie kakao wspiera również jej funkcje ochronne, zmniejszając między innymi j podatność na szkodliwe działanie promieni UV. Samo spożywanie gorzkiej czekolady nie zastąpi jednak ochrony przeciwsłonecznej w postaci kosmetyków z filtrami.