Pasternak
Jest spokrewniony z marchewką, lecz pozbawiony pomarańczowego koloru i beta-karotenu. Ma za to specyficzny, ale przyjemny smak, a ponadto jest bogaty w błonnik i substancje odżywcze. Łatwo pomylić go z pietruszką. Jak je odróżnić? W miejscu, gdzie wyrasta nać, pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, czego nie znajdziemy u pietruszki.
100 g ugotowanego pasternaku to 30 proc. zalecanej dziennej porcji witaminy C. Warzywo zawiera również sporo kwasu foliowego uczestniczącego w produkcji czerwonych krwinek oraz magnezu odpowiedzialnego za mocne kości i przemianę materii.
Badania potwierdziły jego lecznicze działanie m.in. dzięki dużej zawartości bioaktywnych związków jak flawonoidy, olejki eteryczne czy furokumaryny, których w tym warzywie znajduje się 15 razy więcej niż w korzeniu selera.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?