Zupa kminkowa według przedwojennego przepisu
Przedwojenne, postne dania to kuchnia prosta i sycąca. Do przygotowania zupy kminkowej tak naprawdę wystarczy domowy bulion i ziarenka kminku. W niektórych przedwojennych książkach danie to zabiela się lub traktuje zasmażką. Kminek to nie tylko charakterystyczny smak, ale także pomoc dla układu pokarmowego i naturalny środek na wzdęcia. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy pyszną zupę z kminkiem w roli głównej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
1-1,5 l domowego bulionu
kilka łyżek całych nasion kminku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
grzanki z chleba
Gotowy rosół podgrzać z dodatkiem kminku - gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie przygotować na patelni mocno zarumienioną zasmażkę z masła i mąki oraz grzanki z chleba.
Gdy zupa nabierze już smaku, odcedzić na sitku nasiona kminku i zaciągnąć wywar zasmażką. Po rozlaniu na talerze posypać grzankami. Najlepiej smakuje na gorąco.
Zobacz także: najlepsze sposoby, jak wykorzystać czerstwe pieczywo
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze