Zdrowo na wielkanocnym stole
Tłuste jedzenie, potrawy bogate w cukier potrawy i nadmiar kalorii - tak może wyglądać Wielkanoc. Może, ale nie musi. Przecież wiosenne święta dają wiele możliwości na stworzenie lekkich, smacznych i zgodnych z tradycją potraw.
Nie musi być tłusto
Tłuste jedzenie, potrawy bogate w cukier potrawy i nadmiar kalorii - tak może wyglądać Wielkanoc. Może, ale nie musi. Przecież wiosenne święta dają wiele możliwości na stworzenie lekkich, smacznych i zgodnych z tradycją potraw. Na dodatek dania na wielkanocnym stole składają się z wyjątkowo zdrowych składników. Co wybierać, aby nie chorować z przejedzenia? Które z tradycyjnych potraw wpłyną pozytywnie na nasz organizm?
ml/mmch
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Jajka
Chyba nikt nie ma złudzeń, że bez nich nie ma świąt. Jaja na różne sposoby, to podstawa wielkanocnego menu. Coraz częściej na świątecznych stołach pojawiają się nie tylko jaja kurze, ale też strusie, gęsie, indycze, kacze i przepiórcze. Każde z nich ma inny smak. Łączy je jednak jedna cecha - są witaminową bombą. Jajka przyspieszają tempo przemiany materii i zapewniają na długo sytość. Mają też bardzo wysoką wartość odżywczą (szczególnie żółtko), to bogate źródło witamin: A, D, E, K, B12, kwasu foliowego i minerałów: żelaza, potasu, siarki, fosforu cynku oraz pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jajko kurze ma ok.70 kcal. Lepiej z nimi nie przesadzać i jeść ok. 5-6 tygodniowo. Pamiętajmy, że są one także "ukryte" w makronach czy ciastkach.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Buraki
Na świątecznym stole pojawiają się jako składnik sałatek albo w postaci surówki do obiadu. Warto je jeść, bo burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Zawiera witaminę C, cukry, białko, karoten i mnóstwo pierwiastków mineralnych - żelazo, magnez, potas, wapń. Ponadto buraki mają w swym składzie dużo kwasu foliowego, który jest potrzebny organizmowi kobiety szczególnie w czasie ciąży. Buraki są bogate w ułatwiający trawienie błonnik. Pomogą, jeśli przesadzimy z degustacją świątecznych potraw.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Chrzan
Świetny dodatek do mięs i jaj. Często wykorzystywany jest jako składnik sosów. Korzeń chrzanu to wyjątkowo zdrowe warzywo. Jest bogatym źródłem olejków eterycznych, flawonoidów, potasu, żelaza, wapnia, manganu, żelaza i witamin B1, B2, C. Posiada działanie odkażające i rozgrzewające, wykrztuśne, antywirusowe, grzybobójcze. Ma też silnie działanie bakteriobójcze. Ostry, piekący smak chrzanu złagodzić można dodatkiem startego ugotowanego buraka. Uzyskamy w ten sposób równie pyszną i zdrową ćwikłę.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Żurek
Nie musi być tłusty i tuczący. Wystarczy ugotować lekki wywar na kawałku chudego, wędzonego boczku, który nada mu smak. Pozostałe produkty możemy już zaliczyć do zdrowych. Żurek to zupa pełna czosnku, chrzanu i warzyw. Naturalny zakwas warto przygotować samodzielnie. Wystarczy kawałki suchej skórki razowego chleba razem z przyprawami zalać ciepłą wodą, najlepiej w glinianym garnku. Całość stawiamy w ciepłym miejscu i codziennie mieszamy. Po czterech dniach baza na żurek jest gotowa.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Szynka
Bez szynki nie ma świąt. Jednak zamiast wieprzowej, lepiej postawić np. na drobiową, choćby z indyka. Taka wędlina świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Jest chuda i zdrowa. Najlepiej, jeśli przygotujemy ją własnoręcznie. Unikniemy w ten sposób faszerowania rodziny niekorzystnymi dla zdrowia azotanami i azotynami, które znajdują się w gotowych produktach. Na świątecznym stole mogą zagościć też chude mięsa ? polędwica i schab. Pieczone, duszone lub gotowane zagwarantują mniejszą kaloryczność świątecznych dań.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Drób
Pieczony kurczak albo indyk z warzywami to idealne danie na świąteczny obiad. Z jakiego powodu? Przede wszystkim nie obciążymy żołądka i zjemy coś naprawdę zdrowego. Drób to chude, pełne białka mięso, źródło witaminy PP, odpowiedzialnej za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Zawiera też dużo cynku, który wspomaga układ odpornościowy.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Czosnek
Nie brakuje go w świątecznym żurku, pieczonych mięsach, kurczaku przygotowywanym na wielkanocny obiad. Gospodynie dodają go do sosów na ciepło i zimno. Czosnek zawiera ponad 200 biologicznie aktywnych substancji - witamin, składników mineralnych, aminokwasów i enzymów. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jest niezwykle pomocny w leczeniu wielu chorób. Ze wszystkich roślin ma najwięcej fitoncydów, substancji lotnych o właściwościach zwalczających bakterie, dzięki czemu np. łagodzi kaszel i pomaga szybciej zwalczyć infekcje.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Twaróg
Twaróg dodawany jest do wielu świątecznych potraw. Często jest dodatkiem do żurku czy białego barszczu. Jada się go też na słodko, pod postacią sernika czy paschy. Szczególnie ten drugi deser jest warty uwagi, ponieważ pascha pełna jest zdrowego białka i nie tak kaloryczna jak tradycyjny pieczony sernik. To potrawa pochodzenia rosyjskiego przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła i żółtek. Jest słodka, więc lepiej ją jeść w umiarkowanych ilościach.
ml/mmch
Jak oczyścić organizm na wiosnę?