Zdrowe i pyszne jesienne gruszki
Najpopularniejsze odmiany
Smakują na słodko i wytrawnie. W dodatku są wyjątkowo zdrowe.
Gruszki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców. Historia gruszek nie jest jednak dokładnie znana. Prawdopodobnie pochodzą one z terenów dzisiejszych Włoch, a stamtąd trafiły do innych krajów Europy i Azji. Ciekawostką jest fakt, że sprowadzone na teren Europy Środkowej, w tym do Polski, odmiany przez długie lata uważane były za... trujące. Z czasem jednak przekonano się, że jest to fantastyczny owoc, który wykorzystywać można na setki sposobów.
Odmiany gruszek ciężko zliczyć. Co roku powstają nowe, a stare cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Najbardziej znane w Polsce są klapsy. Klapsa to gruszka o czerwono-zielonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Klapsa najlepiej smakuje na surowo, ale wykorzystuje ją się także w kompotach i deserach. Także inna popularna odmiana, konferencja, doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, jest też wyśmienita do wszelkiego rodzaju deserów. Komisówka to odmiana mniej soczysta od klapsy, dzięki czemu doskonale nadaje się na dżem i pikle. Podobnie paryżanka - twarda, mało soczysta, idealna na przetwory. Triumf Packhama z kolei to gruszki, które mają bardzo soczysty i słodki miąższ. Nadają się do jedzenia na surowo i do deserów.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?