Zdrowe i pyszne jesienne gruszki

Smakują na słodko i wytrawnie. W dodatku są wyjątkowo zdrowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Najpopularniejsze odmiany

Obraz
© 123RF.COM

Gruszki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców. Historia gruszek nie jest jednak dokładnie znana. Prawdopodobnie pochodzą one z terenów dzisiejszych Włoch, a stamtąd trafiły do innych krajów Europy i Azji. Ciekawostką jest fakt, że sprowadzone na teren Europy Środkowej, w tym do Polski, odmiany przez długie lata uważane były za... trujące. Z czasem jednak przekonano się, że jest to fantastyczny owoc, który wykorzystywać można na setki sposobów.

Odmiany gruszek ciężko zliczyć. Co roku powstają nowe, a stare cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Najbardziej znane w Polsce są klapsy. Klapsa to gruszka o czerwono-zielonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Klapsa najlepiej smakuje na surowo, ale wykorzystuje ją się także w kompotach i deserach. Także inna popularna odmiana, konferencja, doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, jest też wyśmienita do wszelkiego rodzaju deserów. Komisówka to odmiana mniej soczysta od klapsy, dzięki czemu doskonale nadaje się na dżem i pikle. Podobnie paryżanka - twarda, mało soczysta, idealna na przetwory. Triumf Packhama z kolei to gruszki, które mają bardzo soczysty i słodki miąższ. Nadają się do jedzenia na surowo i do deserów.

/ 6Właściwości zdrowotne gruszek

Obraz
© Shutterstock.com

Choć te słodkie owoce mają sporo cennych składników odżywczych, nie wszyscy powinni się nimi raczyć. Przede wszystkim nie powinny ich jeść osoby, które mają problemy ze strony dróg żółciowych. Zawarty w owocach błonnik powoduje bowiem bardzo nieprzyjemne wzdęcia. Jeśli nie mamy takich przeciwwskazań, jedzmy gruszki przy każdej okazji. Zawierają one witaminy A, C, PP oraz potas, dzięki któremu łatwiej można zapanować nad szalejącym ciśnieniem. Gruszka to jeden z niewielu owoców, który zawiera bor. Pierwiastek ten ułatwia wchłanianie wapnia, fosforu czy magnezu. Ponadto w owocach występuje kwas jabłkowy i cytrynowy, błonnik, pektyny i węglowodany.

/ 6Jak kupować, przechowywać i podawać gruszki?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując gruszki zwracajmy uwagę na to, by nie były obite. Uszkodzona skórka powoduje szybsze psucie się owoców. Gruszki miękkie przechowujemy krótko, twarde wytrzymują nawet kilka tygodni. Jak je przechowywać? Przede wszystkim nie razem z jabłkami. Jabłka muszą być przechowywane w temperaturze od 1 do 3 st. C. Dla gruszek jest to zdecydowanie za ciepło - preferują one temperatury w przedziale od -1 do 0 st. C.

Możliwości zastosowań gruszki w kuchni jest bardzo wiele. Najczęściej przyrządza się z nich dżemy, konfitury, kompoty i musy. Owoce te są znakomitym dodatkiem do mięs - szczególnie do wieprzowiny lub drobiu - kurczaka, kaczki, indyka. Gruszki świetnie sprawdzają się także w sałatkach oraz w zestawieniu z orzechami i serem pleśniowym. Owoce można też z powodzeniem konserwować, choć należy pamiętać, ze nie nadają się do mrożenia.

/ 6Gruszka z gorgonzolą

Obraz
© Fotolia

A teraz garść przepisów na wspaniałe dania gruszkowe. Na początek gruszka z serem gorgonzola, jedno z najbardziej klasycznych połączeń. Składniki: dwie gruszki, najlepiej odmian dość soczystych, kawałek sera pleśniowego gorgonzola, pieprz. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gorgonzolę kroimy w cienkie plasterki. Układamy ser w otworach po gniazdach nasiennych i posypujemy delikatnie pieprzem. Znakomite jako przystawka - naprawdę wzmacnia apetyt.

/ 6Pierś kurczaka z gruszkami

Obraz
© Fotolia

Składniki: dwie piersi z kurczaka, dwie dość twarde gruszki, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu, słodka papryka w proszku, sól i pieprz. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki, układamy na kurczaku. Całość polewamy mieszanką sosu sojowego i miodu i zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z sałatą.

/ 6Gruszki w sosie czekoladowym

Obraz
© Fotolia

Składniki: 6 twardych gruszek, 1 l wody, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g), sok z połowy cytryny, 1 tabliczka czekolady o zawartości 80 proc. kakao. Opcjonalnie: płatki migdałów, posiekane niesolone pistacje.

Przygotowanie: gruszki dokładnie umyć, od dołu wydrążyć gniazda nasienne, obrać nie usuwając ogonka. Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Do gotującej się wody włożyć obrane gruszki i gotować do momentu, aż zrobią się szkliste (około 25 minut). Gotowe odłożyć do wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać czekoladą. Można dodatkowo posypać pistacjami lub migdałami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości