Zdrowe i pyszne jesienne gruszki
Smakują na słodko i wytrawnie. W dodatku są wyjątkowo zdrowe.
Najpopularniejsze odmiany
Gruszki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców. Historia gruszek nie jest jednak dokładnie znana. Prawdopodobnie pochodzą one z terenów dzisiejszych Włoch, a stamtąd trafiły do innych krajów Europy i Azji. Ciekawostką jest fakt, że sprowadzone na teren Europy Środkowej, w tym do Polski, odmiany przez długie lata uważane były za... trujące. Z czasem jednak przekonano się, że jest to fantastyczny owoc, który wykorzystywać można na setki sposobów.
Odmiany gruszek ciężko zliczyć. Co roku powstają nowe, a stare cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Najbardziej znane w Polsce są klapsy. Klapsa to gruszka o czerwono-zielonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Klapsa najlepiej smakuje na surowo, ale wykorzystuje ją się także w kompotach i deserach. Także inna popularna odmiana, konferencja, doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, jest też wyśmienita do wszelkiego rodzaju deserów. Komisówka to odmiana mniej soczysta od klapsy, dzięki czemu doskonale nadaje się na dżem i pikle. Podobnie paryżanka - twarda, mało soczysta, idealna na przetwory. Triumf Packhama z kolei to gruszki, które mają bardzo soczysty i słodki miąższ. Nadają się do jedzenia na surowo i do deserów.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?
Właściwości zdrowotne gruszek
Choć te słodkie owoce mają sporo cennych składników odżywczych, nie wszyscy powinni się nimi raczyć. Przede wszystkim nie powinny ich jeść osoby, które mają problemy ze strony dróg żółciowych. Zawarty w owocach błonnik powoduje bowiem bardzo nieprzyjemne wzdęcia. Jeśli nie mamy takich przeciwwskazań, jedzmy gruszki przy każdej okazji. Zawierają one witaminy A, C, PP oraz potas, dzięki któremu łatwiej można zapanować nad szalejącym ciśnieniem. Gruszka to jeden z niewielu owoców, który zawiera bor. Pierwiastek ten ułatwia wchłanianie wapnia, fosforu czy magnezu. Ponadto w owocach występuje kwas jabłkowy i cytrynowy, błonnik, pektyny i węglowodany.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?
Jak kupować, przechowywać i podawać gruszki?
Kupując gruszki zwracajmy uwagę na to, by nie były obite. Uszkodzona skórka powoduje szybsze psucie się owoców. Gruszki miękkie przechowujemy krótko, twarde wytrzymują nawet kilka tygodni. Jak je przechowywać? Przede wszystkim nie razem z jabłkami. Jabłka muszą być przechowywane w temperaturze od 1 do 3 st. C. Dla gruszek jest to zdecydowanie za ciepło - preferują one temperatury w przedziale od -1 do 0 st. C.
Możliwości zastosowań gruszki w kuchni jest bardzo wiele. Najczęściej przyrządza się z nich dżemy, konfitury, kompoty i musy. Owoce te są znakomitym dodatkiem do mięs - szczególnie do wieprzowiny lub drobiu - kurczaka, kaczki, indyka. Gruszki świetnie sprawdzają się także w sałatkach oraz w zestawieniu z orzechami i serem pleśniowym. Owoce można też z powodzeniem konserwować, choć należy pamiętać, ze nie nadają się do mrożenia.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?
Gruszka z gorgonzolą
A teraz garść przepisów na wspaniałe dania gruszkowe. Na początek gruszka z serem gorgonzola, jedno z najbardziej klasycznych połączeń. Składniki: dwie gruszki, najlepiej odmian dość soczystych, kawałek sera pleśniowego gorgonzola, pieprz. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gorgonzolę kroimy w cienkie plasterki. Układamy ser w otworach po gniazdach nasiennych i posypujemy delikatnie pieprzem. Znakomite jako przystawka - naprawdę wzmacnia apetyt.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?
Pierś kurczaka z gruszkami
Składniki: dwie piersi z kurczaka, dwie dość twarde gruszki, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu, słodka papryka w proszku, sól i pieprz. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Gruszki obieramy i kroimy w plasterki, układamy na kurczaku. Całość polewamy mieszanką sosu sojowego i miodu i zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z sałatą.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?
Gruszki w sosie czekoladowym
Składniki: 6 twardych gruszek, 1 l wody, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g), sok z połowy cytryny, 1 tabliczka czekolady o zawartości 80 proc. kakao. Opcjonalnie: płatki migdałów, posiekane niesolone pistacje.
Przygotowanie: gruszki dokładnie umyć, od dołu wydrążyć gniazda nasienne, obrać nie usuwając ogonka. Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Do gotującej się wody włożyć obrane gruszki i gotować do momentu, aż zrobią się szkliste (około 25 minut). Gotowe odłożyć do wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać czekoladą. Można dodatkowo posypać pistacjami lub migdałami.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?