Trwa ładowanie...

Ten łatwo dostępny składnik doda waszemu krupnikowi niesamowitego smaku

Krupnik to jedna z najbardziej znanych polskich zup. Wiele osób uznaje ją za swoją ulubioną. Krupnik z proponowanym przez nas dodatkiem smakuje jednak znacznie lepiej niż inne. Ten składnik dodaje mu głębi smaku i niesamowitego aromatu.

Talerz krupnikuTalerz krupnikuŹródło: Adobe Stock
d49kx6v
d49kx6v

Krupnik to świetna obiadowa propozycja, zwłaszcza na zbliżające się chłodniejsze miesiące. Jak każda zupa, świetnie rozgrzewa, a przy tym dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków, jest też niesamowicie sycąca i pożywna.

Krupnik przygotowywany jest na wiele sposobów. Niektórzy na przykład oprócz kaszy i ziemniaków, dodają do niego też ryż. Jeszcze inni dodają do niego dodatek, który wielu z was ma pewnie w domu. Tym składnikiem są suszone grzyby. Po dodaniu do wywaru grzybów krupnik nabiera pięknej, ciemnej barwy i głębokiego, grzybowego smaku i zapachu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować krupnik?

Przepis na krupnik z grzybami

Składniki:

  • porcja rosołowa z kury lub kawałek kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 1 cebula
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

d49kx6v

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby zalać letnią wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklić cebulę. Włożyć do garnka porcję rosołową, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele.
  3. Gotować ok. 1,5 godziny, w międzyczasie zbierając z wierzchu szumowinę. Następnie wyjmujemy porcję rosołową i dodajemy starte warzywa, ziemniaki, suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kasze i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Gotujemy, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d49kx6v
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49kx6v
Więcej tematów