Tarta z truskawkami - owocowy akcent w kuchni
Na straganach od kilku tygodni możemy kupić świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, sznycle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami. Zobaczcie przepis.
Na straganach od kilku tygodni możemy kupić świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, sznycle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami. Zobaczcie przepis.
Tarta z truskawkami
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
cukier wanilinowy
2 opakowania ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie zacznie się pojawiać biały osad. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby troszkę przestygło. Do tak zaparzonej mąki dodajemy jajka dokładnie je wcierając, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem z niedużą ilością mleka, na brzegu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto parzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 40 minut.
Składniki do nadzienia:
2 kg truskawek polskich
1 l śmietanki 30 proc.
100 g cukru
syrop z kwiatów bzu
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec dodając cukier. Połowę truskawek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy syropem z kwiatów bzu. Pozostałe przekrawamy na połówki, najlepiej z szypułkami. Na upieczony spód wykładamy puszystą śmietankę wymieszaną z pokrojonymi truskawkami, na wierzch wykładamy połówki truskawek.