Trwa ładowanie...

Tarta z truskawkami - owocowy akcent w kuchni

Na straganach od kilku tygodni możemy kupić świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, sznycle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami. Zobaczcie przepis.

d2brt7p
d2brt7p

Na straganach od kilku tygodni możemy kupić świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, sznycle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami. Zobaczcie przepis.

Tarta z truskawkami
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
cukier wanilinowy
2 opakowania ciasta francuskiego

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie zacznie się pojawiać biały osad. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby troszkę przestygło. Do tak zaparzonej mąki dodajemy jajka dokładnie je wcierając, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem z niedużą ilością mleka, na brzegu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto parzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 40 minut.

Składniki do nadzienia:

d2brt7p

2 kg truskawek polskich
1 l śmietanki 30 proc.
100 g cukru
syrop z kwiatów bzu

Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec dodając cukier. Połowę truskawek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy syropem z kwiatów bzu. Pozostałe przekrawamy na połówki, najlepiej z szypułkami. Na upieczony spód wykładamy puszystą śmietankę wymieszaną z pokrojonymi truskawkami, na wierzch wykładamy połówki truskawek.

d2brt7p
d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj