Zapiekanka ze szpinakiem
- 6 dużych ziemniaków
- opakowanie szpinaku mrożonego najlepiej w brykietach
- opakowanie sera fety
- 30 dag wędzonego łososia
- bazylia
- 1 śmietana niezbyt gęsta
- 2 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 20 dag sera startego
Gotujemy ziemniaki w całości w taki sposób, aby nie były zbyt miękkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojony czosnek - gdy czosnek się zrumieni, dorzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Podsmażamy szpinak z czosnkiem, następnie dorzucamy pokrojoną fetę, mieszamy i czekamy, aż szpinak i feta się połączą. Kroimy ziemniaki na grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw połowę ziemniaków, potem połowę szpinaku, pokrojonego łososia, drugą połowę ziemniaków i drugą połowę szpinaku. Każdą warstwę posypujemy przyprawami. Śmietanę łączymy z majonezem, solimy, pieprzymy, dodajemy do niej starty ser. Śmietanę wylewamy na wierzch zapiekanki. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temp. około 150 C przez 20-30 minut.
Ps. zamiast łososia można dodać plastry szynki lub dobrą kiełbasę - też będzie dobre :)
Przepis dodał użytkownik Mistimasti
Podziel się opinią
Komentarze