Trwa ładowanie...

Kupujemy mięso: jak wybrać pierś z kurczaka. Praktyczne porady

Filet z kurczaka to mięso, po które sięgamy najchętniej. Nic dziwnego – jest niedrogie, łatwe w obróbce, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Można je piec, smażyć, gotować i grillować, świetnie pasuje do większości dań. Ale jak wybrać pierś z kurczaka, by była świeża i dobrej jakości?

Wybór dobrej jakości i świeżego mięsa jest ważnyWybór dobrej jakości i świeżego mięsa jest ważnyŹródło: 123RF
dwuznwf
dwuznwf

Jak wybrać pierś z kurczaka?

Mięso z kurczaka poza niewątpliwymi walorami ma też jedną wadę: bardzo szybko się psuje, co niekiedy nie jest takie łatwe do zauważenia. Dlatego już na etapie wyboru kawałka mięsa w sklepie należy zachować czujność i bacznie zwracać uwagę na każdy detal.

O czym bezwzględnie należy pamiętać i czym się kierować podczas zakupu mięsa z piersi kurczaka?

  1. Wybór sklepu. To nie bez znaczenia, gdzie kupujesz filet z kurczaka. Jeśli to możliwe, znajdź zaufanego dostawcę lub producenta mięsa, zwróć również uwagę na certyfikaty, które gwarantują odpowiednio wysoką jakość surowca. Nie kupuj mięsa w przypadkowym sklepie, nie kieruj się także ceną lub promocją.
  2. Informacje na opakowaniu. Jeśli kupujesz mięso pakowane, zwróć uwagę na datę. Nie kupuj piersi z kurczaka, której termin zbliża się ku końcowi, a już na pewno nie sięgaj po mięso po terminie. Pamiętaj jednak, że również mięso, którego termin przydatności się nie skończył, może być nieświeże.
  3. Wygląd. Filet z kurczaka powinien być różowy z białymi przerostami tłuszczu. Blady, niekiedy, o zgrozo, zielonkawy odcień mięsa i żółty kolor tkanki tłuszczowej powinny zapalić lampkę ostrzegawczą w twojej głowie. Takiego mięsa unikaj.
  4. Struktura mięsa. Po przyjściu do domu od razu wyjmij mięso z foliowego worka lub tacki pokrytej folią. Przy okazji zwróć uwagę na to, jaką strukturę ma pierś z kurczaka. Mięso powinno być jędrne i sprężyste – nie powinno odkształcać się pod naciskiem palca. Zwróć uwagę czy powierzchnia piersi z kurczaka nie jest śliska, wręcz śluzowata – to oznaka, że mięso jest nieświeże.
  5. Wielkość ma znaczenie. Poza świeżością ważna jest jakość mięsa. Pojedyncza pierś z kurczaka powinna ważyć około 150-200 g. To niewiele, ale nie ulegajmy pokusie wyboru wyjątkowo dużych okazów, bo jest to znak, że kurczak zbyt szybko rósł albo mięso zostało naszprycowane wodą.
  6. Zapach. To ostatni test jakości i świeżości mięsa. Powąchaj zakupiony filet z kurczaka – jeśli czujesz choćby cień przykrego zapachu – np. gnijącego mięsa czy zepsutych jaj – natychmiast pozbądź się piersi z kurczaka. Takiego mięsa nie wolno w żaden sposób przygotowywać, nie pomoże ani mycie mięsa, ani marynata. Zapach świeżego mięsa powinien być neutralny, niebudzący odrazy.

Czym są białe paski na piersi z kurczaka?

Zobacz także:

dwuznwf
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dwuznwf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwuznwf
Więcej tematów