Matura. Co warto jeść, by poprawić pamięć i koncentrację?
Matura za pasem, czasu na naukę już brak, więc przyszła pora, by wspomóc się dietą. Co jeść, by poprawić funkcjonowanie mózgu, wspomóc procesy myślowe, pamięć i koncentrację? Oto nasza lista.
Magnez i potas
To dwa pierwiastki niezbędne w diecie maturzysty. Magnez wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia koncentrację, niweluje zmęczenie i senność. Potas korzystnie wpływa na funkcjonowanie naczyń mózgowych, rozszerza je, poprawiając ich dotlenienie.
Magnez i potas odnajdziesz w tych produktach:
- orzechy laskowe
- kakao i gorzka czekolada
- pomidory
- brzoskwinie
- winogrona
Banany są także źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które dodają sił i energii, podobnie jak kakao i gorzka czekolada. Uwalniając wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia – poprawiają procesy myślowe, minimalizują stres i zmęczenie. Resveratrol zawarty w winogronach poprawia pamięć.
Węglowodany złożone
Wspierają prawidłową pracę mózgu, dbają o utrzymanie poziomu cukru na odpowiednim poziomie, przez co nie dopuszczają do gwałtownych skoków i spadków glukozy, które mogą powodować zmęczenie i rozdrażnienie. Są bogate w witaminy z grupy B, usprawniające procesy myślowe i funkcjonowanie całego układu nerwowego.
Węglowodany znajdują się w takich produktach jak:
- kasze – zwłaszcza gryczana i jaglana
- pieczywo pełnoziarniste
- płatki owsiane
- muesli i otręby
Kasza syci na długo, więc warto podawać je na obiad w towarzystwie dużej ilości warzyw i dobrej jakości tłuszczu. Z kolei owsianka z dodatkiem rodzynek czy bananów lub masła orzechowego i otrębów będzie idealnym rozpoczęciem dnia z pomocami naukowymi, ponieważ nasyci na długo, doda energii i dosłownie odżywi mózg. Jest tak uniwersalna, że można jeść ją codziennie w różnych konfiguracjach, co sprawia, że nie nudzi się nigdy.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Te kwasy odpowiadają za optymalną pracę mózgu – budują błonę neuronów. Co ciekawe, tłuszcz, zwłaszcza kwasy tłuszczowe nienasycone, to aż 60 procent masy mózgowej. Są konieczne do odbierania i przetwarzania informacji, więc dobre tłuszcze to podstawa w diecie maturzysty.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to:
- tłuste ryby morskie – makrela, łosoś, sardynki, halibut
- orzechy
- olej rzepakowy i oliwa z oliwek
- siemię lniane i pestki (słonecznika, dyni)
Rybami warto zastąpić posiłki mięsne w diecie maturzysty – będą o wiele lepszą alternatywą dla mózgu. Ci, którzy nie lubią ryb, także mogą spać spokojnie – kwasy omega-3 w pokaźnej ilości znajdują się w naszych polskich superfoods, czyli siemieniu lnianym oraz oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Siemię można dodawać w postaci zmielonej do owsianek, sałatek – gdzie tylko się da, z kolei olej dobrej jakości może z powodzeniem zastąpić masło czy margarynę na chlebie. Warto też zrezygnować z potraw smażonych na rzecz gotowanych i duszonych na parze, którym towarzyszyć powinna niewielka ilość tłuszczu roślinnego nienasyconego. A zamiast paluszków do wieczoru nad podręcznikiem warto chrupać pestki dyni i słonecznika.
Żelazo
Niedobór żelaza, a w konsekwencji anemia, upośledza pracę mózgu. Żelazo bowiem odpowiedzialne jest za transport tlenu do mózgu – bez niego wśród najczęstszych dolegliwości wymienia się zmęczenie, senność, kłopoty z pamięcią i koncentracją. Dlatego w jadłospisie maturzysty żelazo jest niezmiernie ważne.
Oto jakie produkty są bogate w żelazo
- czerwone mięso oraz podroby
- zielone warzywa
- warzywa strączkowe
- kasza
- buraki
- sezam
- suszone owoce – morele i śliwki
Choć wchłanianie żelaza hemowego, czyli pochodzącego z mięsa, jest dużo lepsze niż wchłanianie pierwiastka ze źródeł roślinnych, to warto stawiać przede wszystkim na warzywa, najlepiej w połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C. Do nich należy zwłaszcza natka pietruszki, która powinna stanowić dodatek do każdego dania maturzysty – nic nie stoi na przeszkodzie, by była składnikiem porannych koktajli z dodatkiem bananów, jabłek czy szpinaku. Również niedoceniane warzywa strączkowe powinny stanowić podstawę diety maturzysty, bo poza pokaźną ilością żelaza, magnezu czy witamin z grupy B zawierają łatwo przyswajalne białko.
Lecytyna
Znajduje się w niemal każdej komórce organizmu – wchodzi w skład otoczki mielinowej komórek układu nerwowego, buduje tkanki mózgu. Wspiera pamięć i znacznie zwiększa wydolność mózgu, dlatego jest bardzo ważna dla maturzystów.
Gdzie znaleźć lecytynę?
- żółtko jajka
- produkty sojowe – tofu, tempeh
- rzepak i słonecznik
Jajka i tofu to dwa bardzo zdrowe produkty, które powinny wejść do kanonu jadłospisu maturzysty. Dostarczają mnóstwo cennych witamin, minerałów i są bogate odżywczo. Poza lecytyną obfitują w witaminy z grupy B, a także witaminę D3, A czy E.
Produkty, które poprawiają pamięć
Zobacz także: