Matura. Co warto jeść, by poprawić pamięć i koncentrację?

Matura za pasem, czasu na naukę już brak, więc przyszła pora, by wspomóc się dietą. Co jeść, by poprawić funkcjonowanie mózgu, wspomóc procesy myślowe, pamięć i koncentrację? Oto nasza lista.

Produkty dobre dla mózgu
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
1

Magnez i potas

To dwa pierwiastki niezbędne w diecie maturzysty. Magnez wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia koncentrację, niweluje zmęczenie i senność. Potas korzystnie wpływa na funkcjonowanie naczyń mózgowych, rozszerza je, poprawiając ich dotlenienie.

Magnez i potas odnajdziesz w tych produktach:

  • orzechy laskowe
  • kakao i gorzka czekolada
  • pomidory
  • brzoskwinie
  • winogrona

Banany są także źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które dodają sił i energii, podobnie jak kakao i gorzka czekolada. Uwalniając wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia – poprawiają procesy myślowe, minimalizują stres i zmęczenie. Resveratrol zawarty w winogronach poprawia pamięć.

Węglowodany złożone

Wspierają prawidłową pracę mózgu, dbają o utrzymanie poziomu cukru na odpowiednim poziomie, przez co nie dopuszczają do gwałtownych skoków i spadków glukozy, które mogą powodować zmęczenie i rozdrażnienie. Są bogate w witaminy z grupy B, usprawniające procesy myślowe i funkcjonowanie całego układu nerwowego.

Węglowodany znajdują się w takich produktach jak:

  • kasze – zwłaszcza gryczana i jaglana
  • pieczywo pełnoziarniste
  • płatki owsiane
  • muesli i otręby

Kasza syci na długo, więc warto podawać je na obiad w towarzystwie dużej ilości warzyw i dobrej jakości tłuszczu. Z kolei owsianka z dodatkiem rodzynek czy bananów lub masła orzechowego i otrębów będzie idealnym rozpoczęciem dnia z pomocami naukowymi, ponieważ nasyci na długo, doda energii i dosłownie odżywi mózg. Jest tak uniwersalna, że można jeść ją codziennie w różnych konfiguracjach, co sprawia, że nie nudzi się nigdy.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Te kwasy odpowiadają za optymalną pracę mózgu – budują błonę neuronów. Co ciekawe, tłuszcz, zwłaszcza kwasy tłuszczowe nienasycone, to aż 60 procent masy mózgowej. Są konieczne do odbierania i przetwarzania informacji, więc dobre tłuszcze to podstawa w diecie maturzysty.

Kwasy tłuszczowe omega-3 to:

  • tłuste ryby morskie – makrela, łosoś, sardynki, halibut
  • orzechy
  • olej rzepakowy i oliwa z oliwek
  • siemię lniane i pestki (słonecznika, dyni)

Rybami warto zastąpić posiłki mięsne w diecie maturzysty – będą o wiele lepszą alternatywą dla mózgu. Ci, którzy nie lubią ryb, także mogą spać spokojnie – kwasy omega-3 w pokaźnej ilości znajdują się w naszych polskich superfoods, czyli siemieniu lnianym oraz oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Siemię można dodawać w postaci zmielonej do owsianek, sałatek – gdzie tylko się da, z kolei olej dobrej jakości może z powodzeniem zastąpić masło czy margarynę na chlebie. Warto też zrezygnować z potraw smażonych na rzecz gotowanych i duszonych na parze, którym towarzyszyć powinna niewielka ilość tłuszczu roślinnego nienasyconego. A zamiast paluszków do wieczoru nad podręcznikiem warto chrupać pestki dyni i słonecznika.

Żelazo

Niedobór żelaza, a w konsekwencji anemia, upośledza pracę mózgu. Żelazo bowiem odpowiedzialne jest za transport tlenu do mózgu – bez niego wśród najczęstszych dolegliwości wymienia się zmęczenie, senność, kłopoty z pamięcią i koncentracją. Dlatego w jadłospisie maturzysty żelazo jest niezmiernie ważne.

Oto jakie produkty są bogate w żelazo

  • czerwone mięso oraz podroby
  • zielone warzywa
  • warzywa strączkowe
  • kasza
  • buraki
  • sezam
  • suszone owoce – morele i śliwki

Choć wchłanianie żelaza hemowego, czyli pochodzącego z mięsa, jest dużo lepsze niż wchłanianie pierwiastka ze źródeł roślinnych, to warto stawiać przede wszystkim na warzywa, najlepiej w połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C. Do nich należy zwłaszcza natka pietruszki, która powinna stanowić dodatek do każdego dania maturzysty – nic nie stoi na przeszkodzie, by była składnikiem porannych koktajli z dodatkiem bananów, jabłek czy szpinaku. Również niedoceniane warzywa strączkowe powinny stanowić podstawę diety maturzysty, bo poza pokaźną ilością żelaza, magnezu czy witamin z grupy B zawierają łatwo przyswajalne białko.

Lecytyna

Znajduje się w niemal każdej komórce organizmu – wchodzi w skład otoczki mielinowej komórek układu nerwowego, buduje tkanki mózgu. Wspiera pamięć i znacznie zwiększa wydolność mózgu, dlatego jest bardzo ważna dla maturzystów.

Gdzie znaleźć lecytynę?

  • żółtko jajka
  • produkty sojowe – tofu, tempeh
  • rzepak i słonecznik

Jajka i tofu to dwa bardzo zdrowe produkty, które powinny wejść do kanonu jadłospisu maturzysty. Dostarczają mnóstwo cennych witamin, minerałów i są bogate odżywczo. Poza lecytyną obfitują w witaminy z grupy B, a także witaminę D3, A czy E.

Produkty, które poprawiają pamięć

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne