Trwa ładowanie...

Miód zamiast cukru? Jeśli myślisz, że to dobry zamiennik, to jesteś w błędzie

Miód uważany jest nie tyle za mniejsze zło, jeśli chodzi o słodkości, ale wręcz za produkt, którego walory zdrowotne są nieocenione i dlatego powinien znaleźć się w naszej diecie. Nie do końca jest to prawdą – sprawdź, czy również i ty wpadłeś w pułapkę "zdrowego" słodzenia.

Share
Wiele osób słodzi herbatę miodem, myśląc, że to dobre rozwiązanie
Wiele osób słodzi herbatę miodem, myśląc, że to dobre rozwiązanieŹródło: 123RF
doc3rlf

Miód – walory zdrowotne

Miód ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działanie antybakteryjne czy grzybobójcze zostało udowodnione – składniki zawarte w miodzie działają na prątki Kocha, laseczki wąglika, rzęsistka pochwowego i grzyby z rodziny Candida.

Ale mówi się także, że miód wpływa pozytywnie na układ nerwowy, serce, układ pokarmowy i odporność. Znajduje się w wielu kosmetykach, jest nawet składnikiem leków i suplementów diety.

Miód to prawdziwe superfood i pewnie dlatego coraz chętniej stosujemy go jako zamiennik cukru, który zajmuje pierwsze miejsce na liście niechlubnych składników spożywczych. Czy słodzenie herbaty miodem bądź dodawanie go do ciasta w formie alternatywnego słodzika jest jednak dobrym pomysłem? Zwolennicy takich rozwiązań mogą być rozczarowani…

doc3rlf

Czy miód to dobry zamiennik cukru?

Miód jest tak samo słodki, jak cukier i podobnie jak on zawiera cukry proste, które mówiąc pokrótce, naszemu zdrowiu nie służą. Cukier to sacharoza, podczas gdy w miodzie znajduje się glukoza i fruktoza, rzadko niewielki procent sacharozy. Jedno jest pewne – wszystkie trzy nie są korzystne dla zdrowia, jeśli nie zachowamy umiaru.

Jak się okazuje, 100 g miodu zawiera około 300 kCal, a cukru – 380 kCal. Co istotne jednak jedna łyżeczka miodu nie jest równoważna łyżeczce cukru!

Miód jest ponad dwa razy cięższy od cukru, więc jeśli zastępujemy cukier miodem i do herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu, to dostarczamy sobie około dwóch razy więcej kalorii. To jeszcze nie wszystko. Herbatę lubimy pić ciepłą, jeśli nie gorącą, podczas gdy wysoka temperatura niweluje wszystkie walory zdrowotne miodu, ponieważ niszczy cenne enzymy zawarte w płynnym złocie.

Jeśli więc po zaparzeniu herbaty sięgasz po słoik z miodem, zastanów się dwa razy. Kromka chleba z miodem to dobry pomysł na zdrowy przysmak, ale wyeliminowanie z diety cukru na rzecz miodu i używanie go do wszystkiego może być pułapką, wskutek której przytyjesz.

Syrop z agawy – jakie ma właściwości?

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
doc3rlf

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
doc3rlf
doc3rlf
Więcej tematów