WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Miód zamiast cukru? Jeśli myślisz, że to dobry zamiennik, to jesteś w błędzie

Miód uważany jest nie tyle za mniejsze zło, jeśli chodzi o słodkości, ale wręcz za produkt, którego walory zdrowotne są nieocenione i dlatego powinien znaleźć się w naszej diecie. Nie do końca jest to prawdą – sprawdź, czy również i ty wpadłeś w pułapkę "zdrowego" słodzenia.

Herbata z miodemWiele osób słodzi herbatę miodem, myśląc, że to dobre rozwiązanie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Miód – walory zdrowotne

Miód ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działanie antybakteryjne czy grzybobójcze zostało udowodnione – składniki zawarte w miodzie działają na prątki Kocha, laseczki wąglika, rzęsistka pochwowego i grzyby z rodziny Candida.

Ale mówi się także, że miód wpływa pozytywnie na układ nerwowy, serce, układ pokarmowy i odporność. Znajduje się w wielu kosmetykach, jest nawet składnikiem leków i suplementów diety.

Miód to prawdziwe superfood i pewnie dlatego coraz chętniej stosujemy go jako zamiennik cukru, który zajmuje pierwsze miejsce na liście niechlubnych składników spożywczych. Czy słodzenie herbaty miodem bądź dodawanie go do ciasta w formie alternatywnego słodzika jest jednak dobrym pomysłem? Zwolennicy takich rozwiązań mogą być rozczarowani…

Czy miód to dobry zamiennik cukru?

Miód jest tak samo słodki, jak cukier i podobnie jak on zawiera cukry proste, które mówiąc pokrótce, naszemu zdrowiu nie służą. Cukier to sacharoza, podczas gdy w miodzie znajduje się glukoza i fruktoza, rzadko niewielki procent sacharozy. Jedno jest pewne – wszystkie trzy nie są korzystne dla zdrowia, jeśli nie zachowamy umiaru.

Jak się okazuje, 100 g miodu zawiera około 300 kCal, a cukru – 380 kCal. Co istotne jednak jedna łyżeczka miodu nie jest równoważna łyżeczce cukru!

Miód jest ponad dwa razy cięższy od cukru, więc jeśli zastępujemy cukier miodem i do herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu, to dostarczamy sobie około dwóch razy więcej kalorii. To jeszcze nie wszystko. Herbatę lubimy pić ciepłą, jeśli nie gorącą, podczas gdy wysoka temperatura niweluje wszystkie walory zdrowotne miodu, ponieważ niszczy cenne enzymy zawarte w płynnym złocie.

Jeśli więc po zaparzeniu herbaty sięgasz po słoik z miodem, zastanów się dwa razy. Kromka chleba z miodem to dobry pomysł na zdrowy przysmak, ale wyeliminowanie z diety cukru na rzecz miodu i używanie go do wszystkiego może być pułapką, wskutek której przytyjesz.

Syrop z agawy – jakie ma właściwości?

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru