Czy na pewno wiesz, jak grillować? 5 cennych wskazówek, by grillowanie było bezpieczne dla zdrowia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6O tym trzeba pamiętać

Obraz
© 123RF

Grillowanie jest niezdrowe – niekiedy może być wręcz rakotwórcze. Niewłaściwe rozpalanie grilla, nieodpowiednie smażenie i kilka innych błędów sprawia, że narażamy siebie i swoich bloskich na poważne konsekwencje zdrowotne. Jak grillować, by nie rujnować swojego zdrowia? Te wskazówki lepiej zapamiętać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kiedy układać jedzenie na ruszcie?

Obraz
© 123RF

Polacy chętnie sięgają po różnego rodzaju rozpałki do grilla – w płynie, w brykietach. Niestety nie są one wolne od niezdrowych związków, które mogą przenikać do jedzenia. Do najczęstszych błędów, jakie popełniamy, należy umieszczanie jedzenia na ruszcie bezpośrednio po rozpaleniu grilla. Tak nigdy nie rób! Potrzeba około 30 minut od momentu rozpalenia, by potencjalne szkodliwe substancje ulotniły się lub pokryły warstwą popiołu.

/ 6Unikaj gotowców

Obraz
© 123RF

Kusi cię gotowe mięso zamarynowane w przyprawach i zapakowane próżniowo? Lepiej zapanuj nad tą pokusą – w takiej postaci trudno ocenić świeżość mięsa, a w dodatku bardzo często marynata zawiera pokaźne ilości cukru, soli i sztucznych aromatów, które poprawiają walory smakowe gotowego dania na grilla. Niestety nie idzie to w parze ani z jakością, ani z walorami zdrowotnymi.

/ 6Marynuj potrawy przed grillowaniem

Obraz
© 123RF

Naukowcy dowiedli, że to marynata na daniach z grilla chroni nas przed szkodliwym wpływem grillowania. Przyprawy i zioła, a także oliwa zapobiegają reakcjom chemicznym, potencjalnie niebezpiecznym dla zdrowia. Warto sięgać po suszone zioła, a także czosnek i sok z cytryny, które dodatkowo zmiękczają produkty, dzięki czemu obróbka staje się krótsza.

/ 6Małe kawałki, krótszy czas grillowania

Obraz
© 123RF

Skróceniu czasu grillowania służy także podzielenie kawałków mięsa czy kiełbasy na mniejsze kawałki. To sprawia, że łatwiej zapanować nad daniem i zmniejsza się ryzyko przypalenia. Dodatkowo im krótszy czas ekspozycji jedzenia na szkodliwe związki powstałe wskutek skapywania tłuszczu na ogień – w tym węglowodory aromatyczne – tym jedzenie z grilla jest dla nas zdrowsze.

/ 6Czyść ruszt i grill!

Obraz
© 123RF

Badania przeprowadzone przez Brytyjczyków dowiodły, że grill może być siedliskiem takiej ilości bakterii, jak toalety publiczne! Wszystko dlatego, że niechętnie go czyścimy, niekiedy nawet wcale. A jest to bardzo istotne, by po każdym grillowaniu przetrzeć grill i porządnie wyszorować ruszt. Dzięki temu unikniemy nie tylko zatrucia pokarmowego, ale i wyeliminujemy szkody płynące z ogrzewania spalonych resztek jedzenia i tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie