Czy na pewno wiesz, jak grillować? 5 cennych wskazówek, by grillowanie było bezpieczne dla zdrowia
O tym trzeba pamiętać
Grillowanie jest niezdrowe – niekiedy może być wręcz rakotwórcze. Niewłaściwe rozpalanie grilla, nieodpowiednie smażenie i kilka innych błędów sprawia, że narażamy siebie i swoich bloskich na poważne konsekwencje zdrowotne. Jak grillować, by nie rujnować swojego zdrowia? Te wskazówki lepiej zapamiętać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kiedy układać jedzenie na ruszcie?
Polacy chętnie sięgają po różnego rodzaju rozpałki do grilla – w płynie, w brykietach. Niestety nie są one wolne od niezdrowych związków, które mogą przenikać do jedzenia. Do najczęstszych błędów, jakie popełniamy, należy umieszczanie jedzenia na ruszcie bezpośrednio po rozpaleniu grilla. Tak nigdy nie rób! Potrzeba około 30 minut od momentu rozpalenia, by potencjalne szkodliwe substancje ulotniły się lub pokryły warstwą popiołu.
Unikaj gotowców
Kusi cię gotowe mięso zamarynowane w przyprawach i zapakowane próżniowo? Lepiej zapanuj nad tą pokusą – w takiej postaci trudno ocenić świeżość mięsa, a w dodatku bardzo często marynata zawiera pokaźne ilości cukru, soli i sztucznych aromatów, które poprawiają walory smakowe gotowego dania na grilla. Niestety nie idzie to w parze ani z jakością, ani z walorami zdrowotnymi.
Marynuj potrawy przed grillowaniem
Naukowcy dowiedli, że to marynata na daniach z grilla chroni nas przed szkodliwym wpływem grillowania. Przyprawy i zioła, a także oliwa zapobiegają reakcjom chemicznym, potencjalnie niebezpiecznym dla zdrowia. Warto sięgać po suszone zioła, a także czosnek i sok z cytryny, które dodatkowo zmiękczają produkty, dzięki czemu obróbka staje się krótsza.
Małe kawałki, krótszy czas grillowania
Skróceniu czasu grillowania służy także podzielenie kawałków mięsa czy kiełbasy na mniejsze kawałki. To sprawia, że łatwiej zapanować nad daniem i zmniejsza się ryzyko przypalenia. Dodatkowo im krótszy czas ekspozycji jedzenia na szkodliwe związki powstałe wskutek skapywania tłuszczu na ogień – w tym węglowodory aromatyczne – tym jedzenie z grilla jest dla nas zdrowsze.
Czyść ruszt i grill!
Badania przeprowadzone przez Brytyjczyków dowiodły, że grill może być siedliskiem takiej ilości bakterii, jak toalety publiczne! Wszystko dlatego, że niechętnie go czyścimy, niekiedy nawet wcale. A jest to bardzo istotne, by po każdym grillowaniu przetrzeć grill i porządnie wyszorować ruszt. Dzięki temu unikniemy nie tylko zatrucia pokarmowego, ale i wyeliminujemy szkody płynące z ogrzewania spalonych resztek jedzenia i tłuszczu.