Trwa ładowanie...
d2tnbzn
24-04-2020 09:08

Jajecznica z drożdżami, czyli "fałszywy móżdżek"

Przepis

- Podstawę tego dania stanowią białka jajek, które czasami zostają, na przykład po zrobieniu kruchego ciasta. Można z nich zrobić coś w rodzaju jajecznicy, a z dużą ilością cebuli i… świeżych drożdży - pisze autorka bloga "Daylicooking".

d2tnbzn
1.9
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 4 średnie cebule
  • 6-7 białek jajka kurzego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 30 g świeżych drożdży
Przepis

Cebule obrać i pokroić w dowolnej grubości piórka. To znaczy przekroić wzdłuż na pół, położyć płaską stroną na desce, a następnie pokroić na plasterki – również wzdłuż. Białka lekko roztrzepać widelcem.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i na średnim ogniu mieszając podsmażyć. Cebula powinna się tylko zeszklić, a nie przyrumienić. Do cebuli dodać majeranek, sól i pieprz oraz pokruszone drożdże.

Wszystko razem mieszając dusić na niedużym ogniu aż do całkowitego roztopienia drożdży.

Na końcu dodać białka i również ciągle mieszając na średnim ogniu całość dusić aż do ścięcia białek. Mogą być mocniej lub słabiej ścięte, wszystko zależy od gustu.

Podawać ze świeżym pieczywem i z takimi dodatkami, z jakimi podaje się tradycyjną jajecznicę.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Jajecznica z drożdżami, czyli "fałszywy móżdżek"
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tnbzn
d2tnbzn
d2tnbzn
d2tnbzn
Więcej tematów
d2tnbzn