Trwa ładowanie...
dbvticw
11-03-2021 11:24

Wielkanocne koszyczki z kruchego ciasta. Rodzina oniemieje z zachwytu

Przepis

Koszyczki z kruchego ciasta z masą serową będą się pięknie prezentować na wielkanocnym stole. Przygotowanie tych babeczek może być wspaniałą zabawą dla wszystkich domowników. dekorując koszyczki będziecie mogli popuścić wodze wyobraźni.

dbvticw
3.9
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Masa serowa:

  • 500 g mielonego sera białego
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego

Dekoracja:

  • 30 motylków cukrowych
  • 75 kolorowych draży
  • 1 opakowanie paluszków deserowych
  • 1 opakowanie ryżu preparowanego
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
Przepis
  • Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1 godz.
  • Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy do niej kilka kropel aromatu cytrynowego i budyń śmietankowy.
  • Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 stopni.
  • Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy wg instrukcji podanej na opakowaniu i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
  • Paluszki deserowe smarujemy polewą i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
  • Przestudzone babeczki smarujemy po bokach polewą czekoladową i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocne koszyczki z kruchego ciasta. Rodzina oniemieje z zachwytu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbvticw
dbvticw
dbvticw
dbvticw
Więcej tematów
dbvticw