Trwa ładowanie...
d31z1kp
09-12-2021 08:37

Schab ze śliwkowym oczkiem. Doskonały na co dzień i od święta

Przepis

Schab ze śliwką to klasyka gatunki. Doskonale smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Sprawdzi się na obiad i na kanapki. Zalany galaretką może być świetną przystawką.

d31z1kp
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Magdziak Marcin - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
Przepis
  • Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot.
  • W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc.
  • Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  • Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut.
  • Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.
  • Obsmażony schab można również upiec (ok. 1 godz w 180 st. C).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Schab ze śliwkowym oczkiem. Doskonały na co dzień i od święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp