Trwa ładowanie...

Czy dziecko może jeść potrawy z alkoholem? Każda mama będzie zaskoczona

Risotto na winie, stek z brandy, golonka duszona w piwie. Można wymieniać w nieskończoność. Czy ktokolwiek martwi się alkoholem po zagotowaniu potrawy? Właśnie. Czy ty też jesteś przekonany, że alkohol wyparowuje w całości?

Risotto z winem nie powinno być podawane dzieciomRisotto z winem nie powinno być podawane dzieciomŹródło: 123RF
d1ip751
d1ip751

Czy dziecko może jeść potrawy z alkoholem?

Wiele mam zadaje sobie pytanie: czy mogę podać dziecku risotto na winie? Po chwili spływa olśnienie – oczywiście, że tak! Przecież wino wyparowuje, a wraz z nim – niebezpieczne procenty.

Niestety, prawda jest nieco inna i czas to powiedzieć. Zastanów się dwa razy zanim siądziesz za kierownicę po golonce pieczonej w piwie i zanim podasz dziecku risotto z dodatkiem białego wina.

W rzeczywistość alkohol wyparowuje w trakcie obróbki termicznej, ale w dużo mniejszym stopniu niż się nam wydaje:

  • flambirowanie – technika polegająca na podpaleniu alkoholu wlanego na patelnię – sprawia, że aż 70-75 procent alkoholu pozostaje w potrawie
  • po 15 minutach gotowania pozostaje wciąż 40 procent alkoholu
  • po 30 minutach gotowania pozostaje w daniu 30 procent alkoholu
  • po 2,5 godzinie ilość alkoholu spada do 5 procent.

Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników

Co to oznacza? Być może golonka w piwie czy tradycyjne francuskie bœuf bourguignon  nie będzie zagrożeniem dla dorosłego, postawnego mężczyzny, ale krótko gotowany ryż z dodatkiem wina zdecydowanie nie powinien być podawany dzieciom. Risotto na winie nie powinno też być spożywane przez ciężarne i kobiety karmiące piersią, podobnie jak flambirowane naleśniki.

d1ip751

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1ip751
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ip751
Więcej tematów