Zupa ze świeżego ogórka z groszkiem ptysiowym
- 2-3 ogórki świeże
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3-4 kostki rosołowe
- 1 serek topiony śmietankowy
- cebule
- 100ml kwaśnej śmietany
- koperek
- Na groszek ptysiowy:
- 1 szklanka wody
- 1/3 kostka masła
- 1 szklanka mąki
- 2-3 jajka
Umytego ogórka ze skórką, serek topiony, cebule, kostki rosołowe i mąkę miksujemy blenderem.
Przekładamy do garnka, zalewamy 700ml wody i gotujemy 10-15 minut. Wlewamy śmietanę mieszając aby się nie przypaliła do garnka , drobno pokrojony koperek.
Groszek ptysiowy:
Wlewam wodę, dodaję masło i mieszam do momentu, aż masło się roztopi.
Dodaję mąkę i całość mieszam aż masa będzie gęsta.
Do przestudzonego ciasta dodaję jajka i dokładnie mieszam, aż masa będzie gęsta. Nakładam do szprycy lub rękawa.
Wyciskam małe kuleczki.
Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 10 minut.
Przepis dodał użytkownik slodziak
Podziel się opinią
Komentarze