zupa szpinakowa po chińsku
- 500 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 6 szklanek wywaru (np. z kurczaka)
- 115 g drobno posiekanego mięsa z kurczaka
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wody sól i pieprz
Świeży szpinak umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Mrożony rozmrozić i zmiksować na puree.
W głębokim rondlu podgrzać wywar, dodać kurczaka i zagotować. Następnie dodać szpinak i pokruszoną kostkę tosokwą. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon, gotować na średnim ogniu 5 minut.
W kubeczku zmieszać na jednolitą masę mąkę kukurydzianą i wodę. Dodać do zupy, mieszać, aż zgęstnieje. Wyjąć laskę cynamonu. Dodać sól i pieprz do smaku.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze