04-04-2009 13:26
Zupa serowa z grzankami
Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- 300g sera ementalera
- 3 żółtka
- łyżka masła
- 2 szkl mleka
- szkl rosołu (z kostki)
- 4 kromki pieczywa tostowego
- sól
- pieprz
Przepis
Z sera odkroić skórkę i pokroić go w plastry, a następnie w paski. Rozdrobniony ser zalać zimnym mlekiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Garnek z serem wstawić do drugiego naczynia z wodą. Gotować na parze, od czasu do czasu mieszając. Gdy ser się rozpuści i połączy z mlekiem, dodać rosół i masło. Całość starannie wymieszać.
Potrawę lekko wystudzić. Cały czas mieszając, wbijać po 1 żółtku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 100stC piekarnika, żeby zupa nie stężała i nie stygła.
Pieczywo tostowe pokroić w dość grubą kostkę i zrumienić na patelni ze wszystkich stron. Zupę rozlać na talerze. Posypać grzankami z tostów.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.