zupa pomidorowa ze śmietaną
- 25 dkg kości
- 1/2-1 szklanki śmietany
- 25 dkg włoszczyzny
- 3 dkg mąki
- 50 dkg pomidorów
- sól
- 2 dkg masła
- cukier
- 5 dkg cebuli
- zielony koperek
Włoszczyznę (i kości) umyć, oczyścić, opłukać, ugotować, wywar przecedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować z wodą, cebulą i masłem na silnym ogniu pod przykryciem. Gdy się ugotują, przetrzeć. Mąkę rozmieszać w śmietanie i podprawić zupę, mieszając zagotować. Dodać przetarte pomidory, sól, cukier do smaku. Podawać z ryżem na sypko, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami. Pomidorów nie musimy gotować, lecz po podprawieniu, dodajemy surowe i przetarte warzywa, a zupę ogrzewamy.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze