zupa jarzynowa na ostro
- 500 g pomidorów
- 50 g bobu (może być mrożony)
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak
- 1 cukinia
- 3 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczki cayenne
- kilka ziaren kolendry
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- sól, pieprz, gałązka świeżej kolendry do przybrania
Jarzyny - oprócz pomidorów - obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, cayenne i cynamon. Smażyć przez dwie minuty. Wlać litr wody i zagotować. Dodać ziemniak, zielony groszek, marchewkę i cukinię. Gotować przez ok. 30 minut.
W drugim garnku ugotować na półtwardo bób. Odcedzić, wystudzić i następnie obrać.
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i przetrzeć przez sito. Dodać do zupy razem z pastą pomidorową, bobem i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę udekorować gałązką kolendry.
Przepis dodał użytkownik pmakowska3
Podziel się opinią
Komentarze