Zupa chrzanowa
- Składniki:
- - 3 kawałki białej kiełbasy,
- - 150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka to nieco więcej ),
- - 2 cebule,
- - ziele angielskie, liść laurowy, grzyb suszony,
- - sól, cukier,v - 1 słoiczek chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków),
- - 1 opak. śmietany 18%,
- - 2 łyżki mąki (niekoniecznie),
- - 4 jajka,
- - natka pietruszki lub rzeżucha
Jak przyrządzić?
1) Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ? litra) z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.
2) Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze