.Ziemniaki zapiekane z parówkami i warzywami
- ? pomidor 1-2 szt
- ? masło 1/4 kostki
- ? ser gouda 300 g
- ? koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- ? bułka tarta 1 łyżka
- ? parówki cielęce 6 szt
- ? olej 1 łyżka
- ? cebula duża 2 szt
- ? kminek mielony 1 szczypta
- ? ziemniaki gotowane 750 g
- ? pietruszka 1/2 pęczka
Cebule obrać. Jedną pokroić w talarki, a drugą pokroić w kostkę wraz z parówkami. Na patelni rozgrzać olej i wysmażyć na parówki wraz z cebulą do momentu zeszklenia, dodać koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Ser grubo zetrzeć.
Z ziemniaków pokroić plasterki o grubości 1/2cm. piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
Żaroodporną formę natłuścić masłem. Na dnie ułożyć warstwę kolejno z: pomidora, cebuli, farszu z mięsem tj. parówkami, kończąc warstwą ziemniaków ułożonych dachówkowo, a na końcu posypać serem. Piec ok. 30minut. Smacznego
Przepis dodał użytkownik dora_kg
Podziel się opinią
Komentarze