"Ziemniaki z sosem miętowym"
- Na sos:
- - ćwier kilo liści mięty
- - 1 posiekana cebula
- - 3 strąki zielonego chili
- - sok z 3 lemonek
- - sól, pieprz do smaku
- Ziemniaki:
- - ok 2 kg ziemniaków ugotowanych i utłuczonych
- -łyżka ziaren cuminu
- - łyżeczka czarnego świeżo zmielonego pieprzu
- - 3 łyżeczki oliwy
- - sól
Żeby uzyskać sos, należy wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami, formułujemy z nich niewielkie kotleciki. Obsmażamy na patelni z dwóch stron, aby miały chrupiącą skórkę, a w środku pozostały miękkie i złocite. Na każdy kotlecik nakładamy łyżeczkę sosu. Albo kładziemy go obok!
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze