Kupuj z głową
Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej marnowanym produktem w Polsce jest pieczywo – około 62 proc. Dlaczego tak się dzieje, zapytaliśmy ekspertów prowadzących panele podczas targów Zero Waste, które odbyły się 25 listopada w Warszawie. Zdaniem dr Joanny Gałązki, prowadzącej blog Offgrodniczka – najczęstszym powodem marnowania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. Poza tym nie przygotowujemy listy zakupów, co oznacza, że nie planujemy posiłków z odpowiednim wyprzedzeniem, przez co robimy zbyt duże zakupy. Kolejne powody marnowania to zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności. Co ciekawe, często brakuje nam pomysłów na wykorzystanie kupionych produktów – dodaje ekspertka.
Katarzyna Wągrowska, autorka książki Życie Zero Waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej - przekonuje, że warto mrozić chleb w domu. – Kupujemy większe ilości chleba raz lub dwa razy w tygodniu, po czym jeden bochenek zostawiamy do bieżącego spożycia, a resztę mrozimy w całości. Dobrą praktyką jest też mrożenie mniejszych porcji chleba: jeśli pokroi się chleb na kromki i zapakuje się je w wielorazowe woreczki strunowe, można wyciągać z zamrażalnika tylko tyle pieczywa, ile jest nam w danym momencie potrzebne – pisze w swojej książce Wągrowska.